Recep Erdogan uită de problemele cu care se confruntă Turcia: „Devine o sursă de iritare substanțială pentru Occident”

Recep Erdogan uită de problemele cu care se confruntă Turcia: „Devine o sursă de iritare substanțială pentru Occident” Sursa foto: Kremlin

Rata inflației a crescut la aproape 80% luna trecută în Turcia, creând niveluri mari de incertitudine în rândul cetățenilor și oamenilor de afaceri.

Implicarea lui Erdogan în problemele externe

Dezvăluind amploarea schimbării în curs de desfășurare într-un raport de la sfârșitul lunii trecute, jurnalistul Gabriel Gavin a scris în POLITICO: „Restaurantele au investit în meniuri pentru a-și putea actualiza prețurile zilnic. Șoferii de taxi își majorează tarifele pentru a face față costurilor în creștere ale combustibilului. Un cappuccino care a costat 20 de lire la începutul acestui an este acum 30 de lire.”

El a adăugat că, din această cauză,Erdogan a ales să aleagă problemele externe pentru a distrage atenția de la problemele interne. Din cauza politicii sale, președintele devine „o sursă de iritare substanțială” pentru Occident – ​​și în special pentru SUA.  „Sperând să-și mute atenția de la economia prost gestionată, Erdogan s-a orientat către manifestări uimitoare de naționalism și demagogie față de amenințarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o mișcare separatistă kurdă din Turcia.”

Casa Albă este îngrijorată de amenințarea lui Erdogan de a se opune planului NATO de a accepta Suedia și Finlanda ca membri. El a răspuns cu scepticism după ce țările nordice au solicitat să se alăture alianței militare, citând, printre alte critici, „finanțarea terorismului” legată de PKK.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ulterior că cele trei țări au semnat un memorandum care „abordează preocupările Turciei”. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Erdogan să amenințe că va întrerupe înțelegerea. El a subliniat că încă deține puterea de a „îngheța” aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară.

Alegerile viitoare

Karabekir Akkoyunlu, lector în politică și relații internaționale la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, a declarat pentru POLITICO că războiul din Ucraina a făcut acțiunile președintelui mai „tolerabile”.

„Pentru Occident, Rusia este criza, Putin este marea amenințare și, dintr-o dată, asta îl face pe Erdogan mai important, mai acceptabil, iar excesele sale devin mai tolerabile. Asta îi dă mână liberă în plan intern și îi dă un sentiment indispensabil pe scena mondială de care se folosește la maximum.”

Acțiunile lui Erdogan vor fi ghidate și de faptul că va trebui să le ceară alegătorilor să-l realeagă înainte de sfârșitul lunii iunie a anului viitor. În prezent, sondajele nu arată o susținere atât de mare venită din partea poporului, potrivit Express.co.uk.