Hillary, stapana Biroului Oval

Hillary, stapana Biroului Oval

Asa cum marturiseste in cartea sa biografica, "Istorie traita", Hillary nu s-a nascut avocat, senator, scriitoare de succes si nici Prima Doamna.

A pornit pe drumul spre Casa Alba dintr-o familie simpla si a devenit unul dintre cei mai puternici oameni de pe Planeta.

Un principiu solid razbate clar din viata acestei femei, care si-a inceput ascensiunea dintr-o familie obisnuita pentru a deveni una dintre cele mai influente femei din America: nu conteaza cine esti si de unde provii; daca muncesti din greu si respecti regulile, iti poti asigura o viata mai buna.

Hillary Clinton a crescut intr-o familie tipica pentru clasa de mijloc a societatii americane de dupa al Doilea Razboi Mondial. A facut parte din generatia "baby-boom" si a crescut odata cu visul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lectiile parintilor

Tatal ei, Hugh Rodham, a fost fiul unui muncitor din Scranton, Pennsylvania. Hugh s-a ocupat de pregatirea soldatilor inrolati in marina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, apoi s-a intors in Illinois, unde a inceput o mica afacere cu postavuri.

Republican si conservator convins, i-a transmis micutei Hillary un patriotism adanc si respectul sfant pentru Fisc. "Tata nu putea suferi risipa. Frica de saracie i-a marcat viata. Chiar si azi pun maslinele nemancate inapoi in borcan, impachetez si cea mai mica bucata de branza si ma simt vinovata cand trebuie sa arunc cate ceva", marturiseste Hillary in cartea sa autobiografica.

Mama ei, Dorothy, a avut o copilarie nefericita si s-a zbatut sa-si creasca fiii astfel incat sa nu le lipseasca nimic. La 8 ani, ea si sora de numai 3 ani au calatorit timp de patru zile cu trenul pana la Los Angeles, unde au fost crescute de o bunica severa.

Dorothy a muncit de mica, iar dupa casatorie s-a ocupat de cresterea copiilor. Povestea ei i-a transmis lui Hillary simtul dreptatii si credinta ca orice copil merita sa fie iubit si ajutat.

Dupa o copilarie petrecuta in Park Ridge (Illinois), Hillary a urmat scoala primara la Maine. Cand a crescut a lucrat alaturi de cei doi frati in fabrica de postavuri a tatalui, la masina de imprimat. Pana la varsta de 12 ani avea deja propriile opinii, a inceput sa munceasca de la 13 ani, iar in 1964, pe cand avea 16 ani, a facut voluntariat pentru campania prezidentiala a republicanului Barry Goldwater.

Din republicana, democrata pe viata

Parintii au incurajat-o sa-si continue activitatea politica si sociala. Republicana convinsa ca si tatal ei, Hillary a studiat doctrina democratilor pentru o dezbatere scolara. Atunci a devenit democrata pe viata.

La scoala, in liceu si la colegiu, a descoperit ca trebuie sa-si apere convingerile, respectandu-le pe ale celorlalti. A militat pentru drepturile copiilor, a participat la actiuni caritabile, iar la 14 ani a avut privilegiul de a asista la un discurs al lui Martin Luther King Jr.

In 1965, Hillary s-a inscris la colegiul de fete Wellesley, unde si-a dezvoltat cultura politica. In ‘68 a fost afectata de tulburarile sociale care au culminat cu asasinarea lui Martin Luther King. A absolvit colegiul in 1969, cu o diploma in stiinte politice.

A urmat Scoala de Drept de la Yale, unde si-a desavarsit formarea politica, participand ca voluntar la campaniile electorale. Aici si-a inceput activitatea de voluntariat in slujba protejarii orfanilor si a familiilor sarace.

Intalnirea cu Bill

A absolvit in 1973, primind titlul de doctor in stiinte juridice, cu o teza despre drepturile copiilor si a preferat sa urmeze un om alaturi de care va sta toata viata. Momentul in care l-a vazut pentru prima oara este povestit in cartea sa, "Istorie traita":

"Bill Clinton era greu de ratat in toamna lui 1970. Sosise la Scoala de Drept de la Yale, aratand mai degraba ca un viking decat ca un bursier Rhodes (...) Era inalt si aratos, cu barba aceea rosu-aramie si coama de par carliontat. Avea o vitalitate ce parea sa-i tasneasca prin toti porii".

S-au casatorit in 1975, iar cinci ani mai tarziu venea pe lume fiica lor, Chelsea.

Bill si Hillary au predat la Universitatea din Arkansas. In 1978, cand Bill a fost ales guvernator in Arkansas, Hillary devenea Prima Doamna a acestui stat, titlu pe care l-a detinut timp de 12 ani. A continuat sa practice avocatura, iar in 1988 si 1991, "National Law Journal" a desemnat-o unul dintre cei mai influenti 100 de avocati din SUA. Dar nu a abandonat activitatea dedicata copiilor saraci.

Sosirea la Casa Alba

Cand Bill Clinton a fost ales presedintele Statelor Unite, Hillary a devenit intaia Prima Doamna care avea studii postuniversitare si propria cariera profesionala. A fost privita drept cea mai puternica femeie de la Casa Alba dupa Eleanor Roosevelt. "Eram, de fapt, Prima Doamna, casatorita cu presedintele Statelor Unite.

Era primul dintr-o serie de momente in care aveam sa-mi amintesc ca ma contopeam cu istoria", marturiseste Hillary in cartea sa autobiografica.

A militat pentru simplificarea procesului de adoptie, pentru educatia copiilor, pentru marirea fondurilor alocate cercetarii cancerului, pentru drepturile femeilor si pentru sprijinirea veteranilor de razboi afectati de sindromul Golfului.

A lansat un program national de prevenire a sarcinilor nedorite la adolescente, iar in 1997 a elaborat Actul de Adoptie si Protejare a Familiei, prin care procedura de adoptie a orfanilor a fost simplificata. Proiectul sau privind reformarea sistemului de asigurari de sanatate nu a fost pus in practica.

In 1995, cartea sa "It Takes a Village" ("E nevoie de un sat"), despre responsabilitatea pe care o avem in ajutorarea copiilor, a devenit un bestseller. Hillary a donat drepturile de autor, in valoare de aproximativ un milion de dolari, sprijinirii copiilor defavorizati din SUA. Autobiografia ei a fost, de asemenea, un bestseller, fiind tradusa in 12 limbi si vanduta in 1,3 milioane de exemplare.

Numerosi critici au catalogat drept nepotrivit rolul central in politica jucat de Hillary. In timpul campaniei electorale, Bill Clinton a declarat ca voturile in favoarea sa ofera alegatorilor "doi presedinti la pretul unuia". Dupa aceasta remarca, adversarii politici au poreclit "Billary" cuplul de la Casa Alba pentru a sugera cine conduce America.

Opinii

Hillary Clinton despre...

> Valorile ei: "Am fost crescuta sa il iubesc pe Dumnezeu si tara mea, sa ii ajut pe altii, sa promovez si sa apar idealurile democratice."

>  Opinii: "Am invatat ca o persoana nu este neaparat rea pur si simplu pentru ca nu e de aceeasi opinie cu tine si ca, daca tu crezi in ceva, ai face bine sa fii pregatit sa-ti aperi convingerile."

>  Bill Clinton: "Chiar si azi ma uimeste cu felul in care leaga ideile in cuvinte si face totul sa sune ca o muzica. Inca imi place felul in care gandeste si in care arata. Banii nu inseamna nimic pentru Bill Clinton. E fericit atunci cand are suficient ca sa-si cumpere carti, sa mearga la film, sa iasa la cina si sa calatoreasca."

>  Chelsea: "Nasterea fiicei mele a fost cel mai miraculos si mai infricosator eveniment din viata mea."

>  Bucuresti: "Am fost surprinsa de haitele de caini vagabonzi de pe strazi - asa ceva nu am mai vazut in niciun alt oras."

> Republicani: "Uneori cred ca nu eu am fost cea care a parasit partidul, ci mai degraba partidul m-a parasit pe mine."

SCANDAL

Cum l-a iertat pe Bill dupa "Afacerea Sexgate"

Hillary a depasit si cea mai grea incercare din viata sa. Si-a iertat sotul dupa ce acesta a avut o aventura cu Monica Lewinski.

In 1998, pe fondul presiunilor politice induse de opozitia republicana si al anchetelor conduse cu inversunare de procurorul Kenneth Starr, viata familiei Clinton a fost tulburata de dezvaluirea unei aventuri intre presedintele SUA si o stagiara de la Casa Alba, Monica Lewinski.

Initial, Bill Clinton a negat categoric orice legatura extraconjugala, asa cum a procedat si cand a fost acuzat pentru o relatie cu Jennifer Flowers sau pentru hartuire sexuala de catre Paula Jones. Ferm convinsa ca este o noua inscenare politica, Hillary si-a sustinut public sotul.

Scandalul s-a amplificat dupa ce Bill Clinton a recunoscut ca a mintit. El a admis ca a avut un raport sexual cu Monica Lewinski in Biroul Oval si a cerut scuze natiunii pentru greseala sa. Experienta a marcat-o profund pe Hillary, care a traversat o perioada de soc, deruta si reculegere.

"Niciodata nu voi intelege cu adevarat ce a fost in mintea sotului meu in ziua aceea", a scris Hillary in autobiografia sa. Dupa cateva luni, ea s-a decis sa-si apere casnicia, acceptand scuzele sotului ei. A continuat sa-si sprijine sotul in bataliile politice, iar cu timpul l-a iertat. In 2004, cand Bill a fost supus unei interventii chirurgicale pe cord si-a intrerupt activitatea publica si i-a stat alaturi la spital.

Decizia  de a-l ierta a starnit deopotriva intelegerea si criticile femeilor americane. A fost privita ca o femeie puternica, dar si ca o victima. In cartea ei, "Istorie traita", Hillary explica de ce l-a iertat: "Chiar si dupa toti acesti ani, el inca este cel mai interesant si mai energic om pe care l-am intalnit vreodata. Eu si Bill am inceput o conversatie in primavara anului 1971 si la peste 30 de ani inca mai stam de vorba".

FORTA

Un senator activ

> Dupa atatea realizari cine altcineva ar fi putut deveni intaia Prima Doamna aleasa intr-o functie publica? Pe 7 noiembrie 2000, Hillary a devenit senator de New York, cu 55a din voturi.

> Dupa 11 septembrie 2001, a ajutat la strangerea unui fond de peste 21,4 miliarde de dolari destinat sprijinirii familiilor afectate si refacerii economice a New Yorkului.

> A sustinut razboiul din Afganistan si s-a opus primelor presiuni pentru retragerea trupelor din Irak, catalogand propunerea drept "o mare greseala".

> Hillary a introdus initiativa legislativa de micsorare a salariilor membrilor Congresului SUA, motivand ca daca poporul american nu merita o crestere a veniturilor atunci nici congresmenii nu au dreptul la salarii mari.

> A sprijinit mai multe reduceri de taxe, s-a implicat in lupta anti-SIDA si intr-o noua reforma a sistemului sanitar.

> Pe 7 noiembrie 2006 a fost realeasa in Senat cu 67a din voturi.

> A vizitat baze militare din SUA, dar a inspectat si trupele din Afganistan si Irak, iar in 2006 s-a raliat la pozitia partidului sau, criticand dur strategia de razboi a presedintelui Bush si cerand retragerea trupelor.

MANDAT

Stapana Biroului Oval

> Dupa o viata dedicata sprijinirii persoanelor defavorizate si apararii drepturilor omului, cu o bogata cariera politica la activ, Hillary Rodham Clinton a devenit un avocat cu experienta, scriitor de succes si mai ales un politician redutabil, fiind considerata de revistele "Forbes" si "Time" unul dintre cei mai puternici americani.

> Constienta de atuurile pe care le detine, ea tinteste mai sus. Pe 20 ianuarie 2007, si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale din 2008, sub sloganul "Sunt aici. Si sunt aici pentru a invinge".

> Toate sondajele din acest an o indica drept favorita la alegerile interne ale democratilor, unde va lupta cu promitatorul senator de culoare Barack Obama.

> Din tabara republicanilor, cel care o va infrunta pare sa fie vechea sa cunostinta din timpul primei campanii electorale pentru Senat, Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului.

> Daca va invinge va deveni prima femeie aleasa presedinte al Statelor Unite. Va fi intaia Prima Doamna care ajunge seful statului. Iar pentru fostul presedinte Bill Clinton va trebui inventat un titlu: Primul Domn al Americii.

Asa cum spunea Bill, cei care voteaza pentru Clinton primesc doi presedinti in loc de unul