Hidroelectrica a reziliat din contractele cu "băieţii deştepti"

Hidroelectrica a reziliat din contractele cu "băieţii deştepti"

Cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a reziliat contractele bilaterale încheiate cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov şi Luxten Lightning.

SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov cumpărau cantităţi mici de energie la preţuri de aproape două ori mai mici comparativ cu tarifele obţinute pe bursa OPCOM. Chiar şi aşa, cele trei firme plăteau pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica printre cele mai ridicate preţuri practicate de producătorul de energie la contractele bilaterale.

"În urma discuţiilor cu reprezentanţii FMI, la jumătatea lunii decembrie am dispus trimiterea de notificări de reziliere a contractelor la primul termen posibil către toţi beneficiarii de contracte bilaterale. Patru dintre acestea au fost reziliate", arată Ion Ariton, ministrul Economiei, în raportul de activitate pe acest an.

"Ca urmare a secetei prelungite, în luna septembrie am dispus instituirea situaţiei de forţă majoră, ceea ce a permis companiei să livreze exact atâta energie cât a produs. În paralel, am trimis documentaţia la Direcţia Generală Competitivitate a Comisie Europene în vederea identificării consolidării unei soluţii juridice pentru rezilierea tuturor contractelor", potrivit lui Ariton.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hidroelectrica a trimis în urmă cu circa duoă săptămâni notificări către toţi beneficiarii de contracte directe privind intenţia de a rezilia acordurile "la primul termen posibil". Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acestea au fost prelungite până în 2018.