Hârtia igienică, un pericol real pentru sănătate. Ascunde substanțe asociate mai multor boli

Hârtia igienică, un pericol real pentru sănătate. Ascunde substanțe asociate mai multor boli Hârtie igienică. Sursa foto: Pixabay

Hârtia igienică, un pericol real pentru sănătate. Mai exact, cercetătorii de la Universitatea din Florida au găsit dovezi ale substanțelor chimice din hârtia igienică vândută în întreaga lume. Aceste substanțe au un potențial cancerigen, sugerează noul studiu.

Hârtia igienică ascunde substanțe asociate mai multor boli

Nu este prima dată când această substanță a fost depistată în hârtia igienică. În urmă cu un an, oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de fluor în cazul a patru dintre cele mai mari branduri. Este vorba de PFAS - polifluoroalchilice - substanțe chimice care rezistă mii de ani și care au fost asociate cu cancere testiculare și renale.

„Faptul că această substanță chimică caracteristică, pe care am mai văzut-o deja în nămolul din apele reziduale, a apărut și în hârtia igienică a arătat, cu siguranță, că aceasta este o altă sursă la care trebuie să ne gândim atunci când vine vorba de limitarea cantității de PFAS care ajunge în mediul înconjurător", a spus dr. Timothy Townsend.

Substanțele PFAS se găsesc cel mai frecvent în produsele cosmetice

Atunci când hârtia igienică este aruncată la toaletă, substanțele chimice se infiltrează în sistemul de canalizare. Pe lângă anumite tipuri de cancer, substanțele PFAS au fost asociate cu o multitudine de alte afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, boli ale tiroidei, astm și fertilitate redusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Substanțele PFAS se găsesc și în produsele cosmetice și în alte produse de îngrijire personală, în pesticide și în spuma de stingere a incendiilor. Echipa de cercetare a strâns role de hârtie igienică vândute în America de Nord, de Sud și Centrală, în Africa și în Europa de Vest și a colectat mostre de nămol de la stațiile de epurare a apelor uzate din SUA.

Criză, Hârtie Igienică, CoronaHârtia igienică ascunde substanțe asociate mai multor boli. Sursa foto: Pixabay.

Echipa a extras PFAS din hârtie și din nămol și a efectuat teste pentru 34 de compuși chimici. Cel mai răspândit a fost un produs chimic cunoscut sub numele de polifluoroalchil - fosfați disubstituiți (diPAP) - substanță care se pot transforma în alte PFAS mai cancerigene.

Hârtia igienică este o sursă de PFAS pentru sistemele de tratare a apelor uzate

Cercetătorii au comparat rezultatele cu datele obținute în urma altor studii care au măsurat nivelurile de PFAS din apele reziduale și utilizarea hârtiei igienice pe cap de locuitor în mai multe țări. Oamenii de știință au mai arătat că în cazul hârtiei igienice, procentul de diPAPs este de circa 4% în Statele Unite și Canada, 35% în Suedia și până la 89% în Franța.

„În ciuda faptului că nord-americanii folosesc mai multă hârtie igienică decât locuitorii din multe alte țări, procentele calculate sugerează că majoritatea PFAS intră în sistemele de ape uzate din SUA din cosmetice, textile, ambalaje alimentare sau alte surse”, spun cercetătorii.

PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 12.000 de substanțe chimice care au fost utilizate în produsele de consum din întreaga lume începând cu anii 1940, în special pentru a face produse care sunt rezistente la căldură și apă. Concluziile au fost făcute publice în revista Environmental Science & Technology Letter, scrie dailymail.co.uk.