Un nou studiu a arătat că hârtia igienică pe care o folosim zi de zi este plină de substanțe perfluoroalchilice polifluoroalchilice (PFAS). Este vorba de o serie de substanțe chimice toxice care nu se descompun nici în gropile de gunoi. Alte studii au demonstrat că aceste substanțe se găsesc și în capacul cu care acoperim vasele de găsit antiaderente, în hainele rezistente la apă, dar și în unele produse cosmetice și de curățare.
Oamenii de știință au făcut cercetări în legătură cu PFAS și au descoperit că aceste subtanțe pot fi foarte dăunătoare atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător. Studiile realizate de cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au arătat că persoanele care folosesc produse care conțin niveluri ridicate de PFAS, au colesterolul și tensiunea arterială mai mare. În plus, tot aceste persoane prezintă un risc ridicat de cancer renal sau testicular. În acest context, Agenția Pentru Protecția Mediului a luat în calcul să fie impuse anumite restricții asupra acestor produse.
Care este hârtia igienică periculoasă
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au spus că o anumită categorie de subtanțe chimice, cunoscute sub numele de polifluoroalchil fosfați disubstituiți (diPAPs), au fost găsite atât în apele uzate, cât și în hârtia igienică. Oamenii de știință consideră că există o legătură clară între acestea. Studiile făcute în SUA și Canada au arătat că aproximativ 4% din hârtia igienică a dus la contaminarea apei uzate cu diPAP.
Procentul este și mai ridicat în Europa, ajungând până la nivelul de 35%. Mai mult decât atât, procentul acestor subtanțe toxice din apele uzate din Suedia și Franța este de 89%. Autroitățile europene și organismele de reglementare au avertizat că trebuie făcute mai mult cercetări pentru a afla cât de gravă este situația privind contaminarea și cum această problemă poate fi gestionată optim. Este important de precizat că doar procesul de eliminare ai substanțelor chimice din apă ar costa miliarde de dolari, potrivit Associated Press.