Haosul din piețele economice demonstrează că yuanul chinez nu reprezintă o amenințare pentru dolar

Haosul din piețele economice demonstrează că yuanul chinez nu reprezintă o amenințare pentru dolar Sursa:EVZ

Yuanul chinezesc reprezintă o mică amenințare pentru dolar, în mare parte pentru că investitorii au fost înlăturați de centrele și piețele financiare ale țării de politicile Beijingului, potrivit unui economist.

Steven Blitz, economist șef al companiei de consultanță TS Lombard, a declarat pentru Insider cum China pare să nu își asume responsabilitatea economică pe care o implică deținerea monedei dominante la nivel mondial. Mișcarea condusă de SUA de a îngheța rezervele valutare ale Rusiei și accesul acesteia la sistemul financiar american a stârnit speculații că alte țări ar putea încerca să se îndepărteze de dolar. Puterea economică în creștere a Chinei înseamnă că unii văd yuanul drept următoarea monedă de rezervă globală a lumii.

Schimbări economice la nivel global

Cu toate acestea, Blitz a spus că reacția negativă la afirmarea Chinei asupra centrului financiar major din Hong Kong este o dovadă că investitorii se tem să fie legați de țară. „Dacă toată lumea îi iubește pe chinezi și vrea să dețină yuani și să fie reținut în sistemul financiar chinez, de ce se mută toți în Singapore? Nu doar ei, ci și banii lor”, a spus el.

Unele companii s-au mutat din Hong Kong în Singapore. Între timp, piețele financiare din Hong Kong, Shanghai și Shenzhen s-au prăbușit în acest an, în parte din cauza regulilor stricte ale Chinei, care au forțat orașele și regiunile la blocări stricte. China a introdus în 2020 o lege privind securitatea națională în Hong Kong, care a redus autonomia orașului și a făcut mai ușor pedepsirea protestatarilor. Indicele bursier Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu aproximativ 30% în ultimii trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

China nu este pregătită

Blitz a spus că țara nu este încă pregătită să-și asume responsabilitățile economice care vin odată cu deținerea principalei monede mondiale și că toate companiile care tranzacționează la nivel internațional nu sunt susceptibile de a modifica contractele din dolari și în yuani. El a spus că deficitul comercial mare al SUA ajută la menținerea creșterii economiei mondiale, „și China nu își va asuma această responsabilitate”. Un deficit de companii chineze dominante la nivel global înseamnă că țara nu are puterea de a impune yuanul economiei globale, potrivit Blitz. Luni, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a apărat și el biletul verde, spunând: „Mă aștept ca dolarul să rămână cea mai dominantă monedă din lume. Avem cele mai importante piețe de capital din lume. Avem cea mai complexă și semnificativă economie din lume", a spus el potrivit Business Insider.