Evenimentul Zilei > International > China împânzește Marea Britanie cu „agenți în adormire”! Spionii Chinei pretind că sunt refugiați din Hong Kong
China împânzește Marea Britanie cu „agenți în adormire”! Spionii Chinei pretind că sunt refugiați din Hong Kong

China împânzește Marea Britanie cu „agenți în adormire”! Spionii Chinei pretind că sunt refugiați din Hong Kong

China nu scapă nicio oportunitate pentru a-și plasa spionii în Occident. Acum lucrează cu "materialul clientului", folosindu-se de facilitățile oferite de Marea Britanie rezidenților fostei colonii din Hing Kong.

După ce regimul comunist din China a suprimat libertățile de care se bucurau locuitorii fostei colonii britanice, Londra a conceput un sistem de a-i ajuta pe aceștia să se mute în Marea Britanie.

Vize speciale pentru locuitorii din Hong Kong

Solicitanții admiși pot primi vize valabile pe timp de până la cinci ani, iar după această perioadă se pot stabili în Marea Britanie pe o perioadă nedeterminată.
Taxele pentru noua viză sunt mai mici decît pentru alte tipuri- 250 de lire sterline pe timp de cinci ani. Imigranții vor trebui să plătească, însă, o taxă suplimentară de sănătate pentru imigrare la National Health Service în valoare de 400 de lire sterline pe persoană pe an (300 lire sterline pe an pentru studenți).

Agenții chinezi solicită „ajutorul” Marii Britanii

Sistemul conceput de guvernul de la Londra se bucură de mare succes. Începând din ianuarie, s-au înregistrat peste 34.000 de solicitări pentru Viza Națională Britanică (de peste mări). Surse guvernamentale de la Londra afirmă, însă, că printre cei care au completat cererile se află și un număr mare de „agenți în adormire” ai spiionajului chinezesc
„Procesul de verificare pentru acest sistemul de vize este mult mai amănunțit decât pentru oricare altul. Cine se teme că spionajul chinez va încerca să plaseze informatori și oameni care să fure secrete legate de securitate în societăți deschise are toate motivele. Trebuie să fim realiști în această privință”, a declarat pentru Times o sursă anonimă.

Câți dintre locuitorii din Hong Kong se vpr muta în Marea Britanie?

Reprezentanții guvernului britanic susțin spune că peste un milion de rezidenți din Hong Kong ar putea emigra cu ajutorul acestei scheme, dar cel mai probabil o să fie vorba de aproximativ 322.400 de persoane. Experții că această schemă va aduce un beneficiu economic Marea Britanii între 2,4 miliarde de lire sterline și 2,9 miliarde de lire sterline pe parcursul a cinci ani, în principal din venituri fiscale.
Unii dintre solicitanți vor obține, însă, vize numai în cazul în care Beijingul își intensifică atacurile asupra statutului special al Hong Kongului, inclusiv în ceea ce privește drepturile democratice garantate prin acordul din 1997, când Marea Britanie a restituit Chinei acest teritoriu. Hong Kongul are o populație de peste șapte milioane de locuitori, scrie ziarul britanic Daily Mail.