Politolog german, acuzat de spionaj pentru China. Și-ar fi folosit contactele din lumea politică pentru a strânge informații

Politolog german, acuzat de spionaj pentru China. Și-ar fi folosit contactele din lumea politică pentru a strânge informații

Procuratura federală germană l-a arestat marți pe șeful unui think-tank german sub acuzația că ar fi făcut pentru spionaj pentru China.

Politologul, identificat, potrivit legilor german privind confidențialitatea, drept Klaus L., are 75 de ani și a condus cu ani în urmă Fundația Hanns Seidel din München, potrivit radiodifuzorului ARD. Ulterior, suspectul a înființat Institutul pentru Studii Transnaționale.

Recrutat de chinezi la jumătatea anului 2010

Fundația este asociată cu Uniunea Socială Creștină (CSU), un partid aliat cu Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Angela Merkel.

Autoritățile germane susțin că a fost recrutat de serviciile secrete chineze în timp ce ținea cursuri la Universitatea Tongji din Shanghai, la mijlocul anului 2010. El oferea informații contracost șefii chinezi , de obicei înainte unor conferințe internaționale majore sau a unor vizite de stat.

Cheltuielile sale de călătorie în China au fost plătite până în noiembrie 2019, moment în care anchetatorii germani s-au prezentat la el acasă perntru a efectua o percheziție a proprietății sale. Klaus L. tocmai se întorsese din Italia și se îndrepta spre aeroportul din München pentru a zbura spre Macau împreună cu soția sacând pe fir au intrat autoritățile germane. În urma percheziției, Poliția a confiscat drive-uri și computere .

Politologul era agent secret german de 50 de ani

Radiodifuzorul public german ARD relatează că Klaus L. era, de fapt, un agent dublu. Klaus L. lucra și pentru serviciul de informații din Germania (BND) de circa o jumătate de secol. ARD a aflat că în BND Klaus L. era folosit ca „legătură de informații”. Presa germană susține că bărbatul avea contacte excelente în BND, până în cele mai înașlte eșaloane ale lanțului de comandă.

Klaus L. lucrat pentru Fundația Hanns Seidel încă din anii 1980, călătorind frecvent pentru a susține prelegeri în fosta Uniune Sovietică și mai târziu în Rusia, Balcani, Africa de Sud și Asia de Sud.

Klaus L. susține că a informat serviciile secrete germane despre încercarea de recrutare

Klaus L. le-a spus anchetatorilor că și-a informat șefii din BND în momentul recrutării sale de către agenții chinezi. Mai mult, pretinde că aceștia i-au cert să afle ce doreau chinezii.

Din câte se pare, chinezi i-au furnizat politologului tehnologia necesară pentru a putea transmite comunicații criptate, relatează ARD. I s-a sugerat să se infiltreze în Congresul mondial uigur cu sediul la München, dar Klaus L. susține că nu a fost de acord cu acest lucru.

Procuratura federală anunță într-un comunicat că a cerut un mandat de arestare a fourmează acum să ia o hotărâre cu privire la detenția preventivă. Procurorii susțin că numeroasele sale contacte de nivel înalt din politica germană i-au facilitat politologului colectarea de informații utile pentru serviciile secrete chineze, notează dw.com.

Ne puteți urmări și pe Google News