Războiul din Israel, ziua 59. Distrugerea totală a Hamas ar duce la zece ani de război

Războiul din Israel, ziua 59. Distrugerea totală a Hamas ar duce la zece ani de războiSursa foto: IDF

Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat sâmbătă Israelul că obiectivul „distrugerii totale a Hamas” trebuie „precizat”, deoarece riscă să genereze „zece ani” de război, solicitând astfel „eforturi mult mai mari pentru a obține o încetare a focului de durată”.

Emmanuel Macron spera să se bazeze pe „dinamica” armistițiului dintre Israel și Hamas pentru a promova pozițiile franceze și a schița „ ziua de după” război, dar sosirea sa la COP28 din Dubai a coincis cu reluarea ostilităților.

Prin urmare, el a ridicat tonul sâmbătă cu o vigoare fără precedent în ceea ce privește strategia israeliană, în timpul unei călătorii care ilustrează încă o dată complexitatea, pentru președintele francez, a găsirii modalităților de influențare a acestei crize internaționale majore.

Distrugerea totală a Hamas. Ce spune Macron

În discursul său de după atacul de o violență fără precedent din 7 octombrie făcut de mișcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian, el însuși a apărat dreptul Israelului de a „elimina” Hamas, dar cu condiția apărării civililor. Acum el pune la îndoială în mod deschis „obiectivul” războiului actual al Israelului. „Distrugerea totală a Hamas”, dorită de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „crede cineva că se poate?”, a lansat șeful statului în fața presei în Dubai. „Dacă acesta este obiectivul, războiul va dura zece ani”, a avertizat el, cerând autorităților israeliene „să-l precizeze”, scrie lalibre.be.

Eliberarea ostaticilor de către Hamas

În timp ce armata israeliană a reluat bombardarea Fâșiei Gaza după o săptămână de armistițiu, Emmanuel Macron a insistat că este necesar să „se sporească eforturile pentru a obține o încetare a focului de durată” pentru a facilita ajutorul umanitar și „a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți de Hamas”, inclusiv potențial patru francezi.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron .Sursa foto: EPA/LUDOVIC MARIN

„Răspunsul corect împotriva unui grup terorist nu este eliminarea unui întreg teritoriu sau bombardarea întregii capacități civile”, a mai insistat el, considerând că „securitatea durabilă” a Israelului nu ar putea fi garantată dacă „se aduce cu prețul vieților palestinienilor” și deci resentimentul întregii opinii publice din regiune”. Oare conținutul discuțiilor sale în marja summitului ONU privind clima, cu președintele israelian, Isaac Herzog, și mai mulți lideri arabi, l-a împins să-și înăsprească tonul ca niciodată de la 7 octombrie?

O vreme a fost luat în considerare un turneu mai mare în Orientul Mijlociu. În cele din urmă, prezența a numeroși actori la COP a convins Palatul Elysée să facă din această călătorie o întâlnire climato-diplomatică majoră. Dar ambiția inițială a fost parțial zădărnicită.

Strategie confuză

Influentul prinț moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, care aranjase să se întâlnească acolo cu Emmanuel Macron, nu a venit în cele din urmă în Emiratele vecine. Iar o întâlnire sperată a mai multor lideri arabi adunați simultan în jurul președintelui francez, care ar fi putut să-i întărească mesajul, nu a putut avea loc. Cât despre Benjamin Netanyahu și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, ei nu au fost în Dubai și nicio oprire în Israel sau la Ramallah nu este în program.

„Franța, Macron, nu își pot găsi cu adevărat locul în această criză”, a spus Agnès Levallois, de la Institutul de Cercetare și Studii privind Mediterana și Orientul Mijlociu. Potrivit acesteia, președintele și-a pierdut o parte din credit lansând la sfârșitul lunii octombrie la Ierusalim, fără să fi pregătit terenul, ideea de a înrola țările arabe într-o coaliție internațională împotriva Hamas. Apoi, după ce a fost criticat pentru că este prea clar aliniat în favoarea Israelului, apelul său de a „opri” bombardarea civililor se poate să fi încordat relațiile cu șeful guvernului israelian. O căutare a echilibrului „în funcție de reacții”, care îi încurcă strategia, deplânge cercetătoarea.

Emmanuel Macron se confruntă acum cu două dificultăți

În ce privește partea israeliană, diplomații francezi nu își ascund îngrijorarea față de operațiunile militare care vizează și sudul Fâșiei Gaza, contrar angajamentelor în favoarea zonelor „sigure” pentru civili. În același timp, Franța caută o formulă pentru a întări o Autoritate Palestiniană care se clatină, astfel încât aceasta să poată, când va veni momentul, să-și asume controlul asupra Gazei.

Dar în ambele cazuri, mijloacele de presiune lipsesc. În ceea ce privește soluția cu două state, susținută cu tenacitate de Paris, nimeni nu știe cu adevărat calea de a o realiza. „Singur, Emmanuel Macron nu poate realiza acest lucru”, notează Agnès Levallois. "Pe de altă parte, Europa are pârghii. Avem de jucat o adevărată carte europeană", adaugă ea, regretând că aceasta este inexistentă în acest stadiu. (Traducerea-Rador_