Hainele tradiționale au cucerit moda modernă

Hainele tradiționale au cucerit moda modernă

Tradiția strămoșească a devenit un stil în epoca modernă. Din ce în ce mai mulți tineri aleg să poarte piese din costumele populare în toate momentele vieții lor. Se îmbracă tradițional la nunți și botezuri, chiar dacă sunt de la oraș. Brâurile colorate și cămășile populare au intrat, de mult, în  garderobele corporatiștilor, și sunt afișate inclusiv la birou.

Istoricii presupun că ia a fost purtată încă din perioada culturii Cucuteni (5500 î.e.n.- 2750 î.e.n.), aceasta fiind una dintre cel mai vechi civilizații din Europa, răspândită pe teritoriul de astăzi al Moldovei, în nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și în Basarabia.

De-a lungul veacurilor, cămașa a fost realizată din pânză de in sau de cânepă, din borangic sau mătase și din bumbac țesut. Bluzele erau decorate cu motive geometrice sau stilizate, cusute de mână. Cruci, flori, stele și păsări se regăsesc printre modelele consacrate. Se pune că acestea aveau semnificații aparte sau protectoare, niciun detaliu nefiind lăsat la voia întâmplării.

Ii pot fi văzute pe Columna lui Traian și pe monumentul de la Adamclisi. În funcție de zona geografică unde erau purtate, iile au fost confecționate diferit. Sunt trei elemente care deosebesc, între ele, iile: deschiderea gulerului, forma tiparului și modul de adăugare a  mânecilor.

Ultimă oră. Vești proaste de la ANM. Cod Portocaliu și cod Galben în aproape toată țara

Un delfin salută cu plăcere doi câini curioși în zona Isle of Hope Marina. VIDEO

Astfel, dacă cercetăm portul popular românesc, găsim cămăși drepte sau încrețite la gât, unele care se strâng cu nasturi sau cu șnur. Șnururile se regăsesc în anumite zone și la terminația mânecilor, pentru a fi prinse la încheietura mâinii.

Etnologii arată că se confecționau ii încrețite și bogate pentru zilele de sărbătoare sau de ceremonii, iar pentru viața de toate zilele se confecționau unele drepte ca și croi, mai simplist decorate.

Citiți articolul complet pe Rețete și vedete

Fotografii: Gabriel Boholț

 

Ne puteți urmări și pe Google News