Haiducii din „Dark Web”. Sunt hackeri care iau de la bogați și fac donații către săraci

Haiducii din „Dark Web”. Sunt hackeri care iau de la bogați și fac donații către săraci Inflația ucide comerțul electronic din Europa / sursa foto. EVZ

O grupare de hackeri a început să doneze către săraci o parte din banii pe care îi fură din conturile unor companii pe care le șantajează.

Într-o postare pe care au făcut-o pe dark web - „internetul întunecat” - pirații informatici au anunțat că au virat 10.000 de dolari, în Bitcoin către două organizații caritabile. Ca să fie mai credibili, gruparea de hackeri a atașat și chitanțele care confirmă aceste donații.

„Credem că este corect ca o parte din banii pe care i-au plătit companiile să fie dați pentru caritate. Indiferent cât de condamnabil credeți că este ceea ce facem, noi suntem încântați să știm că ajutăm la schimbarea vieții cuiva. Astăzi am trimis primele donații”, au scris hackerii, conform unei relatări BBC.

Gestul lor i-a luat prin surprindere pe specialiștii în siguranță cibernetică, dat fiind că așa ceva nu s-a mai întâmplat în trecut. Potrivit acestora, este o premieră în domeniul infracțiunilor informatice ca banii obținuți din șantaje de tip ransomware să fie dați pentru săraci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum câștigă hackerii bani

Gruparea în cauză ar fi furat, de-a lungul vremii, mai multe milioane de dolari din conturile unor firme, iar acum, iar acum susțin că sunt interesați să facă lumea un loc mai bun. Ei au dat asigurări că atacurile informatice pe care le-au lansat au avut drept țintă doar companii mari foarte profitabile.

Astfel, aceștia prelua controlul asupra sistemelor informatice ale acestor companii, prin atacuri de tip ransomware, iar mai apoi cereau o răscumpărare pentru a se retrage.

Hackerii au făcut donații către organizațiile „The Water Project” și „Children International”.  Cea dintâi organizaței, „The Water Project”, militează pentru acces la apă curată în Africa subsahariană, nu a făcut deocamdată nici un comentariu în legătură cu banii primiți.

În schimb, cea de-a doua asociație, „Children International”, care susține copii, familii și comunități din din India, Filipine, Columbia, Ecuador, Zambia, Republica Dominicană, Honduras, Mexic și Statele Unite a refuzat donația făcută de pirații informatici.

Deși acționează ca o ceată de haiduci, care dau impresia că iau de la bogați și dau la cei săraci, gruparea piraților informatici nu este privită cu ochi buni de autorități având în vedere proveniența sumelor, din extorcarea companiilor.