Trotinetele electrice, ținte pentru hackeri. Ne pot fura banii sau lua viața!

Trotinetele electrice, ținte pentru hackeri. Ne pot fura banii sau lua viața!

Noile ținte ala hackerilor au devenit de o bună perioadă de timp, trotinetele electrice.

Ne putem întreba, pe bună dreptate, de ce hackerii au ales ca ținte aceste trotinete electrice și la ce ar folosi controlul asupra acestui mijloc de transport.

Răspunsul este simplu – accesul la datele personale ale utilizatorului.

Hackerii pot acționa și altfel asupra acestor trotinete și, prin urmare, asupra persoanelor care le folosesc. .

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum aplicaţiile de micro-mobilitate urmăresc locul în care se află  trotinetele, utilizatorului i se pot întinde curse sau se poate afla care este programul lui zilnic, de exemplu când nu este acasă

Aceleaşi aplicaţii vulnerabile le permit hackerilor să acceseze  informaţii despre cel care utilizează trotineta electrică. Pot afla, astfel, datele de facturare, datele de contact sau alte  informaţii personale. Pe baza lor, hackerii pot să observe rutele obișnuite, obiceiurile sau locurile frecventate.

O demonstrație făcută de un hacker a ridicat foarte multe semne de întrebare cu privire la riscurile la care se expun cei care utilizează o astfel de trotinetă.

Hackerul a preluat controlul unei trotinete electrice care se afla la un semafor, aceasta a fost blocată exact când semaforul s schimbat  culoarea verde. La prima vedere pare să fie un lucru inofensiv, dar s-ar fi putut întâmpla o tragedie dacă utilizatorul s-ar fi aflat în calea unei mașini care merge cu mare vitteză, ,

Cum ne putem proteja?

„Pe Bluetooth există ceea ce se numeşte Replay Attacks, care au fost găsite şi la maşini. Interesant, simulam că sunt broasca maşinii pentru telecomandă şi telecomanda îmi transmitea codul de deschidere al maşinii.

Şi în contextul conexiunii către Cloud a aplicaţiei de mobil, dacă reuşesc să reproduc câteva dintre comportamentele aplicaţiei către Cloud, voi putea apoi să controlez trotineta respectivă.

Trebuie să vedem care este atitudinea producătorului faţă de securitate. Ştiu că poate sună ciudat dar am mai mare încredere în sisteme care au vulnerabilităţi găsite, rezolvate într-un interval de timp rapid, decât în echipamente care nu au nicio vulnerabilitate”, spune Alex Bălan de la Bitdefender, potrivit descopera.ro