Hackeri din Ucraina și Armenia, arestați de Europol. Au atacat servere importante din Europa și SUA

Hackeri din Ucraina și Armenia, arestați de Europol. Au atacat servere importante din Europa și SUA Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Patru hackeri au fost găsiți vinovați pentru deconectarea a 100 de servere din Canada, SUA și Europa. Pentru a-i prinde, agenția europeană de poliție a desfășurat operațiuni de căutare și percheziții în patru state. Aceștia sunt acuzați că ar fi folosit datele furate pentru a șantaja mai multe mari companii.

Hackeri arestați pentru decontarea unor servere din Europa, SUA și Canada

Agenția europeană de poliție susține că organizat cea mai mare mare operaţiune realizată vreodată”. Denumită „Endgame”, aceasta a vizat patru hackeri din Ucraina și Armenia. Acțiunea împotriva malware-ului a cuprins peste 20 de percheziţii. Acestea au fost organizate în patru ţări.

infractorii cibernetici, hackeri

Sursa: Arhiva EVZ

Conform poliției europene, aceștia foloseau programe informatice „deosebit de agresive”. Cu ajutorul acestora, persoanele găsite vinovate au reușit să fure date importante din baza unor companii mari. De altfel, acestea erau ulterior folosite pentru şantajarea conducerii întreprinderilor.

Fugari implicați în infracțiunea informatică

Pentru a accesa serverele de pe două continente, cei patru hackeri au folosit programe avansate și extrem de periculoase, spun polițiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această vastă operaţiune internaţională a avut un impact mondial asupra ecosistemului dropper-ilor”, au transmis reprezentanții Europol.

Conform acestora, „Dropper” este un program informatic utilizat pentru a accesa baze de date importante. Cu toate că acestea sunt securizate, cu ajutorul programului, hackerii pot ajunge la informațiile secrete. Pe lângă cele patru persoane din Armenia și Ucraina, alte opt ar avea legătură cu dosarul, spun reprezentanții Europol.

Unul dintre hackeri a obținut câștiguri uriașe

Cercetările în acest caz au început încă din anul 2022. Potrivit Europol, unul dintre cei patru hackeri ar fi ajuns la câștiguri de cel puţin 69 de milioane de euro în criptomonede.

criptomonede

criptomonede. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Agenția europeană a transmis că operațiunea nu s-a încheiat, iar alte arestări ar putea avea loc în următoarele zile.

De altfel, această grupare periculoasă nu este singura destructurată de Europol. La începutul acestui an, agenția i-a prins pe câțiva dintre cei care au făcut parte din Lockbit. De asemenea, aceștia accesau bazele de date ale celor mai mari companii. Operațiunea a fost sprijinită și de FBI.