Funcția WhatsApp prin care datele personale pot fi furate. Cum acționează infractorii cibernetici
- Mădălina Sfrijan
- 21 mai 2024, 09:33
WhatsApp a introdus recent noi funcții pentru utilizatori. Cu toate că au fost concepute pentru îmbunătățirea comunicării între aceștia, noile servicii pot prezenta un pericol. După noile schimbări, infractorii de pe internet pot ajunge cu ușurință la datele personale ale utilizatorilor.
Funcția WhatsApp prin care datele personale pot fi furate
Aplicația are o listă lungă de funcții și servicii, iar reprezentanții companiei continuă să aducă schimbări majore pentru a facilita modul de comunicare și schimbare de date între utilizatori.
Pe lângă trimiterea mesajelor scrise, WhatsApp include și funcția de expediere a documentelor, fotografiilor sau a videoclipurilor.Mai nou, utilizatorii pot efectua și apeluri video live. Funcția poate deveni o poartă de acces pentru infractorii cibernetici.
Cum pot acționa
În timpul efectuării unui apel, persoana apelată apare pe ecranul principal, iar inițiatorul într-un chenar mai mic, poziționat în partea dreaptă.
Bara de pictograme din partea de jos a ecranului reprezintă „cheia” pentru cei care vor să fure datele personale. Infractorii cibernetici pot cere partajarea ecranului, pretinzând că reprezintă o instituție bancară și vor să ajute victima. Într-un timp scurt, hackerii pot vedea PIN-ul introdus de solicitant sau chiar datele contului.
Utilizatorii WhatsApp pot rămâne fără bani în cont
Pentru a ajunge la utilizatorii acestei aplicații, infractorii folosesc numele și chiar sigla unei instituții bancare. Pretinzând că există o problemă legată de contul bancar, victima este îndemnată să folosească apelul video pentru rezolvarea acesteia.
Reprezentanții băncilor nu vor solicita niciodată date personale prin intermediul telefonului. De asemenea, o instituție bancară nu va folosi apelurile video pentru a-i contacta pe clienți.
O altă metodă prin care utilizatorii de internet pot fi păcăliți de hackeri este legată de magazinele online. Specialiștii recomandă verificarea fiecărui site care are serviciul de plată online. Metoda „phishing”folosește interfața vizuală a unor site-uri de intermedieri vânzări. Astfel, datele introduse pe aceste pagini pot fi furate cu ușurință.