Guvernul Turciei a dat drumul la câini. Se fac arestări pe bandă rulantă după dezastrul provocat de cutremure

Guvernul Turciei a dat drumul la câini. Se fac arestări pe bandă rulantă după dezastrul provocat de cutremure Sursa: Captură video

Oficialii din Turcia de la Ministerul Justiției susțin că, la nici șapte zile de la cutremurele devastatoare au fost emise 113 mandate de arestare, pentru infracțiuni care au legătură cu nerespectarea planurilor de construcție a unor clădiri care s-au dărâmat.

BBC anunță că poliția turcă a arestat deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori din zona construcțiilor civile, unul dintre aceștia un bogat afacerist din provincia Hatay, care a fost prins în timp ce încera să fugă în Muntenegru.

În ultimii ani în Turcia, corupția din domeniul construcțiilor civile, a dus la acordarea de derogări de la lege, care a iritat opinia publică. Așa se face că structura de rezistență a unor blocuri de locuit a fost modificată, față de planurile inițiale ale arhitecților, iar acum, la un cutremur serios, acestea s-au prăbușit.

În cadrul acestor ”politici de amnistii” pentru dezvoltatorii imobiliari, care au fost prinși că nu respectau legislația din domeniu, sau că foloseau materiale de construcție neconforme, pedepsele au fost comutate în amenzi sau chiar grațiate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erdogan are probleme mari

După ultimele cutremure, câteva mii de clădiri s-au prăbușit, fiind înregistrate peste 28.000 de decese.

Din acest motiv, oamenii de rând sunt revoltați. Așa se face că prezența lui Erdogan într-o zonă distrusă de cataclismul natural, a fost privită cu răceală de localnici. În prima fază, președintele turc le-a vorbit oamenilor despre cât de mult bine le face, dar aceștia nici nu au vrut să mai audă ceva.

Agențiile internațioanele de presă mai menționează că Erdogan părea resemnat, iar la final a dat vina pe natură.

”Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a spus Erdogan.

Minunile au loc în continuare în Turcia

Salvatorii din Gaziantep au reușit să salveze, sâmbătă, la șase zile de la cutremur, o întreagă familie compusă din cinci persoane, dar și pe o fetiță, în vârstă de șapte ani, din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.

Șeful echipei Organizației Națiunilor Unite, care acționează în zona unde a avut loc cutremurele, Martin Griffiths a vorbit despre cel mai grav seism, din ultima sută de ani.

”Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată și este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internațional. Este cel mai grav din ultima sută de ani”, a declarat Martin Griffiths.

În unele zone din Turcia, operațiunile de salvare au loc sub protecția armatei turce. În zona de graniță cu Siria, au loc lupte înbtre diferitele grupări armate.