Guvernul României a aprobat. Ce cadre medicale vor primi bani în plus, pentru că lucrează în condiții de risc

Guvernul României a aprobat. Ce cadre medicale vor primi bani în plus, pentru că lucrează în condiții de risc COVID-19 afectează creierul. Un nou studiu i-a îngrijorat pe medici. Sursa: Akesin | Dreamstime.com

O propunere ce a venit de la Ministerul Sănătății a fost aprobată de oficialii Guvernului României. Astfel, a fost modificat cadrul legal pentru ca anumite cadre medicale să primească sporuri, pentru că lucrează în zone de risc.

Guvernul României a aprobat, miercuri, 25 mai, un proiect de hotărâre, venit ca propunere de la Ministerul Sănătății. Este vorba despre baza legală pentru acordarea sporului, cadrelor medicale ce sunt supuse riscului epidemiologic și biologic.

Ce cadre medicale vor primi sporuri, datorită riscului la care se expun

„La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială", aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în cadrul comunicatului.

Ce măsură era luată în primul a al pandemiei

În 2020, în plină pandemie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat două acte normative în urma cărora, pe durata starii de alerta, personalul din unitățile sanitare și serviciile de ambulanță publice beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.

Este vorba despre *Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”* și *Ordonanța de Urgență privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-Cov-2.*