Anunț alarmant al Ministerului Sănătății. S-a dublat numărul persoanelor infectate cu tulpina Omicron a virusului Sars-Cov-2

Anunț alarmant al Ministerului Sănătății. S-a dublat numărul persoanelor infectate cu tulpina Omicron a virusului Sars-Cov-2Sursa: arhiva EVZ

Potrivit unui comunicat remis miercuri de Ministerul Sănătății, în ultimele 2 zile, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și INCDMM „Cantacuzino” au confirmat încă 91 cazuri noi de infectare cu tulpina OMICRON a virusului Sars-Cov-2.

Este vorba despre 46 de bărbați și 45 de femei cu vârste cuprinse între 0 ani și peste 80 de ani din municipiul București și județele Brașov, Mureș, Constanța, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș, Călărași, Caraș Severin, Prahova, Satu-Mare, Timișoara.

Un număr de 9 persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia și Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate anti-COVID 19.

Numărul cazurilor de infectare la nivel național cu varianta OMICRON a virusului Sars-Cov-2 se ridică la 183.

Mai mult de o treime dintre infectările cu Omicron din România sunt fără nicio legătură epidemiologică menționată, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care precizează însă că nu există evidențe de transmitere comunitară susținută în țara noastră.

Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron

Până acum nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

În săptămâna 27 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022, au fost confirmate 67 cazuri cu varianta Omicron în România, totalul infectărilor ajungând la 92.

- 45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1); - 7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București (4) și județul Prahova (1).

Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1). - 5,4% (5 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19; - 34,8% (32 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată; - 6,5% (6 cazuri) – nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron”, se arată în raportul INSP.

Dintre cele 91 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă. INSP menționează însă că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 39-327 zile, cu o medie de 213 zile și o mediană de 222 zile.

Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

 

Ne puteți urmări și pe Google News