Guvernul Orban, luat la tocat în Parlament. ”Cu Vela ruptă în timp de pandemie”
- Mihai Soica
- 25 mai 2020, 07:57
PSD a depus încă două moțiuni simple, de data asta împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela și a ministrului Educației, Monica Anisie, care vor fi dezbătute luni și marți.
Primul pe listă, șeful de la Interne, pare cel mai vizat ministru, asta în ciuda faptului că prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că Marcel Vela nu va fi remaniat.
PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva ministrului de Interne, care va fi discutată marți, de la ora 15, în plenul Parlamentului. ”Democrația românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, PSD forțează schimbarea ministrului de Interne, o piesă grea în angrenajului Guvernului Orban. „Aproape în fiecare ordonanţă militară vedem că se anulează câte o aberaţie emisă în ordonanţele precedente.
Lista restricţiilor inutile, absurde sau contraproductive este nesfârşită. Aproape fiecare ordonanţă conţine articole anulate de cele ulterioare. Fiecare articol abrogat din ordonanţele militare reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei, a neroziei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Numeroasele retractări şi anulări din actele oficiale emise de ministrul Vela ilustrează haosul şi arbitrariul restricţiilor impuse cetăţenilor români în timpul pandemiei”, susține PSD.
Chiar dacă moțiunea simplă va fi adoptată, ministrul Vela nu va fi demis, procedura parlamentară fiind mai mult una simbolică.
Anisie, de la Educație, la examenului de moțiune
Moțiunea depusă împotriva ministrului Educației Naționale, Monica Anisie va fi discutată prima, chiar în cursul zilei de azi. Ministrul este contestat pentru un fapt grav dar adevărat, și anume că școala românească nu a fost capabilă să ia decizii rapide, pentru a găsi soluții ca elevii să poată învăța și în mediul online.
„În ciuda prevederilor Constituționale, învățământul nu este gratuit în România. Ne-a dovedit-o această criză, perioadă în care pentru jumătate dintre elevi nu a fost asigurat dreptul la educație. Cauza evidentă este lipsa infrastructurii, în contextul în care bugetul alocat pentru Educație și Cercetare, în 2020, este de 3,4% din PIB, iar implementarea programului care trebuia să asigure accesul la tehnologie tuturor elevilor a rămas în aer. Amintim că tocmai dumneavoastră ați declarat, la preluarea mandatului, că n-am avea ce face cu un buget de 6% din PIB pentru Educație”, acuză PSD.
Moțiunea Câțu a fost adoptată
Săptămâna trecută, Parlamentul a dezbătută moțiunea ”Virusul Câțu a infectat economia”, și a fost aprobat-o cu o largă majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că ministrul de Finanțe, Florin Câțu a pierdut încrederea Parlamentului. Cu toate astea, dacă premierul Ludovic Orban nu va cere revocarea lui din funcție, ministrul va rămâne șeful Finanțelor.
„Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, «Virusul Cîţu» a distrus aproape complet economia naţională! După aproape două luni de stare de urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie”, se arată în textul moţiunii depuse de PSD.