Guvernul legalizează traseismul primarilor. Legea este în dezbatere publică

Guvernul legalizează traseismul primarilor. Legea este în dezbatere publică Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul propune un proiect de act normativ care va legaliza traseismul primarilor, în următoarea perioadă. Atât PSD, cât și PNL au declanșat o campanie de racolare a primarilor, pe care nu ar dori să-i piardă în contextul actualelor prevederi legislative.

Guvernul intenționează să legalizeze traseismul politic în cazul primarilor și președinților de consilii județene. Legea le interzice acestora să treacă de la un partid la altul. Cei care o fac, demisionând din formațiunea pentru care au candidat își pierd mandatele.

Guvernul legalizează traseismul aleșilor locali

Ministerul de Internem condus de Cătălin Predoiu (PNL) a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care va legaliza traseismul politic, în contextul alegerilor din 9 iunie. Actul normativ ce va fi adoptată de Guvernul Ciolacu prevede că primari vor putea să schimbe partidul fără să-și piardă funcția. Măsura se aplică și președinților de consilii județene.

Acest lucru este posibil într-o „fereastră” de 60 de zile înainte de 9 iunie. Este ziua în care au fost programate să se des desfășoare alegerile locale. Prevederea nu se aplică, însă, și consilierilor locali ori a celor județeni. În intervalul respectiv nu se aplică articolul de lege referitor la încetarea mandatului în caz de demisie, din partidul politic sau organizația minorității naționale pe a cărei listă a fost ales.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”, prevede proiectul de act normativ.

Conform actului normativ, „încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024”.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Sursa: Inguam Foto/George Călin

PSD a dat startul racolărilor de primari

Noul proiect de act normativ ce va fi aprobat de Guvernul Ciolacu vine în contextul racolărilor de primari din ultimele săptămâni. Zilele trecute, PSD a anunțat că a obținut adeziunea mai multor primari și viceprimari liberali din Timiș.

PSD, organiația Timiș, a anunțat că 16 primari și viceprimari din alte partide, în special PNL, vor candida pe listele sale. Anunțul a fost făcut de Alfred Simonis, deputatul care conduce organizația. Pe de altă parte, a stârnit proteste în rândul colegilor de alianță care își pierd oamenii.

DeputatulSimonis s-a lăudat cu noile achiziții în cadrul unui eveniment public. El a prezentat mai mulți primari și viceprimari pe care i-a racolat. Aceștia au reprezentat, până de curând, PNL, Pro România, USR, PMP sau Partidul Republican. În total ar fi vorba despre 16 persoane, primari și viceprimari care au ales PSD.

PSD a început racolarea primarilor PNL

PSD a început racolarea primarilor PNL la Timiș Suras foto: PSD

Nicolae Ciucă se declară contra racolărilor

Deși racolarea de primari este practicată și de partidul său, Nicolae Ciucă nu este de acord când se întâmplă aleșilor PNL. El susține că trecerea de la PNL la PSD reprezintă „o calicie fără rost”. Politicianul afirmă că problema a fost „discutată foarte franc în coaliţie”.

„Este un moment în care trebuie să ne oprim cu această practică. Dacă îmi daţi voie, este absolut o calicie fără rost! În momentul de faţă, şi PSD, şi PNL au o bază a primarilor, iar primarii merită această recunoaştere a activităţii pe care o fac în teritoriu, pentru că ei sunt cei care realizează legătura directă cu cetăţeanul, ei sunt cei care, pe baza programelor de finanţare, pun în practică proiectele”, a afirmat Nicolae Ciucă conform Antena3.

Politicianul PNL nu vede rostul ca primarii liberali să treacă la PSD, în condițiile în care cele două partide sunt aliate. Nicolae Ciucă nu a comentat ordonanța pe care o pregătetște guvernul. Cu atât mai mult cu cât a fost pregătită de Cătălin Predoiu.

„Nu văd de ce ar trebui să se realizeze această migraţiune, nu cred că vreunui primar îi place să i se pună întruna această etichetă de traseist”, a adăugat Ciucă