Evenimentul Zilei > Politica > PNL devine PSD? Traseismul politic ia amploare. Alertă în politică
PNL devine PSD? Traseismul politic ia amploare. Alertă în politică

PNL devine PSD? Traseismul politic ia amploare. Alertă în politică

PNL a atras în ultima perioadă peste 120 de primari de la PSD. Deși liberalii au declarat că nu sunt de acord cu migrația politică, totuşi, traseismul ia amploare.

PNL ar fi atras în doar câteva zile, peste 120 de primari de la PSD prin înțelegeri ascunse, oferte si promisiuni. Şi în 2014, PSD, aflat la guvernare, acapara sute de primari în baza ordonantei 55, care permitea migrația aleșilor locali.

Apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale a declanșat operațiunea de racolare a primarilor aflați în funcție. PNL a început să anunțe transferul mai multor primari PSD, chiar dacă liberalii anunțaseră că nu vor încuraja migrația politică.

De cealaltă parte, social-democrații spun că s-a recurs la amenințări și șantaj și că vor depune plângeri penale împotriva membrilor PNL care au recurs la aceste metode. Nici PSD nu a stat deoparte, reușind să atragă în jur de 39 de primari de la PNL, însă cu mult sub scorul făcut de Partidul Liberal.

Nici social-democrații nu au rămas însă indiferenți și au acaparat aleși locali de la partidul aflat la guvernare. Doar că PSD a reușit să-și întărească forțele cu doar 39 de primari.

Ce se întâmplă la nivel de țară

În județul Giurgiu liderii PNL au dat lovitura și au reușit sa convingă nu mai puțin de 26 de primari de la PSD să candideze pe listele PNL la alegerile din 27 septembrie. Liderii PSD au încercat sa fure și ei aleși locali de la PNLl, însă au reușit sa ia doar 2.

Liderii PNL nu s-au sfiit sa distrugă nici unul dintre fiefurile tradiționale ale social-democraților, Teleormanul. Din județul controlat ani la rând de Liviu Dragnea, membrii PNL au atras acum 15 primari, iar PSD nu a reușit sa mai câștige niciun candidat din tabăra adversarilor.

Lista județelor în care PNL pare ca a făcut legea în ultimele săptămâni continua cu Mehedinți și Cluj. Din fiecare județ PNL a racolat câte 14 aleși locali. La Mehedinți, PSD a reușit sa fure doar doi primari de la pnl, iar la Cluj, județul controlat de Emil Boc, social-democrații, de asemenea, nu au convins niciun liberal sa li se alăture.

Nici la Suceava lucrurile nu stau mai rău pentru liberali. În județul condus de ani de zile de PNL 10 de primari care și-au câștigat mandatul sub sigla celor trei trandafiri trec acum în echipa dreptei. Printre ei se numără primarii localităților Moara, Frasin și Paltinoasa.

Și la Iași PNL a câștigat un număr însemnat de aleși locali. Mai exact, acolo liberalii au convins 6 primari sa li se alăture, în schimb ce psd a reușit sa convingă un singur primar liberal sa între în cursa alături de partidul condus de Marcel Ciolacu.

PNL a reușit sa acapareze și alte județe din sudul și sud estul țării: Dolj, Gorj, Călărași sau Ialomița. Iar în vestul și în sud -estul teritoriului schimburile de primari aprope ca nici nu exista, asta pt ca în mare parte, sunt județe controlate destul de bine de PNL, informează Antena 3.

Ce a declarat Ioannis

„Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Am fost dintotdeauna şi sunt şi acum împotriva traseismului politic. E o boală gravă a politicii româneşti. Ori de câte ori am avut ocazia m-am exprimat public împotriva traseimului politic”, a spus, miercuri, şeful statului, Klaus Iohannis.