Guvernul îți dă bani să călătorești. Cum poți pune mâna pe această „pomană”
- Bancila Irina
- 13 august 2019, 09:29
Criza forței de muncă a obligat statul român să adopte numeroase norme de încurajare a pieței. Reprezentanții Guvernului vor să încurajeze șomerii să se angajeze și din acest motiv pregătesc un pachet de măsuri care să înlesnească transportul celor care vor să se angajeze în altă localitate decât cea în care domiciliază.
Statul acordă prime și faciltăți financiare celor care se angajează în alte localități decât cele în care locuiesc sau își au domiciliul.
Cifrele oficiale arată că în anul 2019, statul a acordat prime de angajare pentru 5.000 de șomeri, încadrându-se în sume de până la 15.500 de lei.
Una dintre facilitățile acordate șomerilor este prima de instalare. Aceasta se acordă șomerilor care se încadrează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. Distanța minimă pentru acordarea acestui ajutor este de minimum 50 de km.
Prima de instalare se acordă în două tranșe, jumătate la instalare și a doua jumătate la 12 luni de la angajare.
Care sunt sumele acordate pentru relocare:
12.500 lei pentru șomerii care se încadrează în muncă într-o altă loalitate;
15.500 lei pentru șomerii care se mută cu familia;
în situația în care ambii soți indeplinesc condițiile de acordare a primei, unul primește 12.500 iar al doilea doar 3.500.
Bani pentru navetă:
Statul acodă ajutoare și pentru cei care fac naveta. Regula fiind că se acordă 0,5 lei/km însă nu mai mult de 55 de lei pe zi.
Așadar, șomerii care se angajează cu normă întreagă pentru cel puțin 12 luni la o distanță mai mare de 15 km de domiciliul lor, beneficiază de acest ajutor.
Prima de relocare
Prima de relocare se acordă celor care se încadrează la mai mult de 50 de km de localitatea unde își au domiciliul.
Sprijiul care se acordă pentru noul domiciliu/locuință, care este 75% din suma destinată locuirii însă nu mai mult de 900 de lei.
Această primă se acordă în condițiile în care salariul nu depășește 5.000 lei/lună și se acordă timp de 36 de luni.
Prima de reactivare
Un alt stimulent care se acordă celor care se reangajează din șomaj este prima de reactivare. Acești bani se acordă șomerilor înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă dar care nu beneficiază de ajutor de șomaj și care se angajează pentru o perioadă mai mare de 3 luni cu normă întreagă. Prima de activare este de 1.000 de lei, potrivit romaniatv.net