Guvernul interzice serviciile de tip antivirus provenite din Federația Rusă

Guvernul interzice serviciile de tip antivirus provenite din Federația Rusă Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritățile publice, de la nivel central și local, nu vor mai putea achiziționa produsele și serviciile de tip antivirus de la entități din Rusia.

Guvernul României pregătește un proiect de lege prin care instituțiile publice din țară nu vor mai putea achiziționa serviciile de tip antivirus provenite din Rusia.

Decizia vine, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene (UE) s-au emis mai multe acte normative prin care s-a interzis folosirea serviciilor de tip antivirus din Rusia, pe motiv că ar putea fi folosite într-un atac cibernetic.

În Italia, de exemplu, Guvernul a adoptat un set de reguli care ar permite entităților de stat să înlăture programele software dezvoltate de firma rusă Kaspersky.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăria București ar fi organizat o licitație pentru achiziționarea unui antivirus Kaspersky Endpoint Security For Business Select

Și Statele Unite au trecut pe lista neagră companiile companiile AO Kaspersky Lab din Rusia, China Telecom (Americas) și China Mobile International USA, considerate a fi o amenințare la securitatea națională.

În România, instituțiile locale și naționale au achiziționat, de-a lungul timpului, programe software de antivirus rusești din cauza prețurilor mici, Primăria București fiind unul dintre cumpărători.

”Prezența software-urilor rusești de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice aautorităților și instituțiilor românești, din cauză că aceste programe acaparează funcții importante ale rețelelor și sistemelor informatice, creând relații de interdependență”, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

„Țara noastră nu poate să-și asume prezența unor produse și servicii IT rusești în infrastructura cibernetică națională”

Dacă legea va fi promulgată, toate instituțiile locale și naționale au termen de 60 de zile să dezinstaleze toate programele informatice rusești. Acest lucru se va realiza cu sprijinul Ministerului Digitalizării, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Autoritățile și instituțiile publice care nu respectă termenul stabilit vor fi sancționate cu o amendă între 50.000 și 200.000 de lei.

Cu toate acestea, noua lege nu se va aplica autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, apărării naționale și ordinii publice deoarece au propriile reguli de protecție a securității cibernetice.

De asemenea, unele dintre aceste autorități, în exercitarea activității lor de culegere de informații și intelligence, pot folosi, în scopul exercitării atribuțiilor, unele dintre astfel de programe.

Deoarece proiectul legislativ impune un regim de restrângere a unor drepturi și libertăți fundamentale din rațiuni de securitate națională, soluția legislativă poate fi adoptată doar prin lege. Mai exact, după ce va fi adoptat de Guvern, proiectul va merge direct în Parlament pentru votul final, scrie Profit.ro.