Guvernul României acordă un ajutor în valoare de șase milioane de lei pentru cei afectați de fenomenele meteorologice extreme
- Iulia Moraru
- 3 august 2022, 18:07
Guvernul României a mărit, în cursul zilei de miercuri, 3 august 2022, cuantumul unor ajutoare de urgență pentru persoanele și familiile afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase. Cei a căror locuință a fost afectată în proporție de peste 75%, pot primi un ajutor de până la 10.000 de lei.
În cursul zilei de miercuri, 3 august 2022, Guvernul a crescut cuantumul unor ajutoare de urgență, ajungându-se la suma de șase milioane de lei.
Este vorba despre ajutoarele acordate familiilor și persoanelor singure afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase. Din cauza faptului că indicele de cost în construcții a crescut, oficialii au luat această decizie.
Cum este împărțit ajutorul de urgență
Față de anul precedent, suma alocată ajutoarelor de urgență a crescut în medie cu 50%.
Astfel, familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice extreme în proporție de peste 75% vor putea primi un ajutor în valoare de 10.000 de lei.
În condițiile în care locuințele sunt afectate între 50% și 75% inclusiv, pot primi un ajutor în valoare de 7.000 de lei, față de 4.000 de lei cât se acorda în 2021.
De asemenea, pentru persoanele ale căror locuințe au fost afectate între 25% și 50% se poate oferi suma de 4.500 de lei. Cei care au locuința afectată sub 25% primesc 2.500 de lei, comparativ cu 1.500 de lei acordați în anul 2021.
Familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate pot primi ajutoare de 1.500 de lei, iar în cazul pierderii de vieți omenești, se mai acordă suma de 7.500 de lei.
Persoanele afectate nu mai trebuie să depună cerere
De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență.
Prin urmare, nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale, se arată în comunicatul emis de Guvern.
Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor.
Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.