Cum explică meteorologii fenomenele meteo extreme tot mai frecvente în România. Cât vor dura şi cât de periculoase sunt

Cum explică meteorologii fenomenele meteo extreme tot mai frecvente în România. Cât vor dura şi cât de periculoase suntSursa: Arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunţat că România va fi cuprinsă în următoarele ore de o instabilitate atmosferică severă cu descărcări electrice, vijelii, ploi torențiale şi grindină. Aceste fenomene meteo extreme le vom vedea tot mai des în Europa dar şi în România, au anunțat experții în meteorologie.

Aceste fenomene extreme vin în contextul schimbărilor climatice care aduc fenomene meteo imprevizibile în fiecare lună, în fiecare an datorită creșterii temperaturii constante. Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat cu o cantitate mai mare de vapori de apă, înseamnă fenomene meteorologice mult mai intense, mai agresive, aşa cum vedem şi în România în ultimele ore.

În acest sezon şi pe tot parcursul anului 2022, și ceea ce urmează în următorii ani, în condițiile în care, prin Acordul de la Paris s-a delimitat ca și țintă minimalizarea și reducerea temperaturii la 1,5 grade Celsius, dacă acest lucru nu va fi posibil, fenomenele și efectele vor fi ireversibile.

Avem parte de cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor meteorologice

Astfel de fenomene se întâmplă în ultimii ani, mai ales deceniul 2011-2020, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Nici România nu face excepție, spun experții de la ANM. Perioada 2012-2021 a fost cea mai caldă perioadă de 10 ani consecutiv, din 1900 și până în prezent, și am văzut și la noi astfel de fenomene. Și cu cât vitezele sunt mai mari, mai ales în zonele mai joase de relief, în zonele de șes, cu atât fenomenele au un efect mai amplu.

Există o șansă de 50:50 ca temperatura medie anuală globală să atingă temporar cu 1,5 °C peste nivelul preindustrial pentru cel puțin unul din următorii cinci ani – iar probabilitatea crește cu timpul, conform unei noi actualizări climatice emise de Organizația Mondială de Meteorologie (OMM).

Cel puțin un din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros înregistrat și să scoată 2016 din top. Șansa ca media pe cinci ani pentru 2022-2026 să fie mai mare decât ultimii cinci ani (2017-2021) este, de asemenea, de 93%, potrivit  Global Annual to Decadal Climate Update, liderul pentru astfel de predicții.

Temperaturile vor coborî până la 4 grade Celsius

Vântul va prezenta intensificări la munte, mai ales pe crestele Carpaților Meridionali unde rafalele vor depăși 70...80 km/h, local și temporar și în sud, centru și est, dar și în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 și 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 18 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali spre 4 grade. Dimineața și noaptea, izolat se va semnala ceață.

De la ora 13 până în această seară la ora 20 va fi în vigoare o atenționare meteorologică pentru șase județe din partea de sud-est a țării, acolo unde perioadele de instabilitate termică accentuată se vor caracteriza prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torențiale, și izolat căderi de grindină, cantitățile de apă putând depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, izolat 30 de litri pe metrul pătrat.

Cauzele acestor schimbări bruște de temeraturi

Căldura acumulată pe parcursul zilei generează fenomene specifice condițiilor de instabilitate care se manifestă prin averse torențiale, vijelii, izolat căderi de grindină. Astăzi e posibil să consemnăm astfel de fenomene, iar această atenționare meteorologică o să fie dublată de aceste avertizări tip now casting pe secvențe scurte de timp, cu anticipație de 0 până la 6 ore, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, a transmis Elena Mateescu pentru Antena 3.