Pentru că preşedintele Traian Băsescu a declarat în faţa Fondului Monetar Internaţional, aflat în misiune în România, că nu va semna nicio scrisoare de intenţie care include taxa de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de combustibil, membrii Executivului s-au gândit la un artificiu care să împace "şi capra, şi varza", potrivit ex-ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, membru în comisia "Buget, finanţe, bănci" din Camera Deputaţilor.
În prezent se lucrează la un proiect de scrisoare care nu mai include taxa de 7 eurocenţi, ci o prevedere "capcană". Aceasta vizează ca "Guvernul să promoveze politicile fiscale necesare pentru atingerea ţintei de deficit fixată pentru 2014". Astfel, chiar dacă nu o menţionează în scrisoarea de intenie, Guvernul vrea să introducă totuşi taxa, de la 1 aprilie, încadrându- se astfel şi în promisiunile făcute faţă de FMI.
Practic, taxa devine una din "politicile fiscale promovate" pentru atingerea ţintei, a explicat Ialomiţianu. Miza "omiterii" taxei în scrisoarea de intenţie ar fi de a îl determina pe Traian Băsescu să semneze documentul care încheie prima misiune de evaluare a Fondului.
FMI a întors foaia
Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, şi atitudinea FMI s-a schimbat mult în ultimul timp. "Dacă în timpul fostei guvernări exista o convenţie tacită ca impozitarea să nu mai crească, dar nici să nu scadă, tocmai pentru a încuraja creşterea economică, dar şi ţinta de deficit să fie atinsă, acum lucrurile s-au schimbat. FMI se concentrează cu predilecţie asupra atingerii ţintei, fără a se mai interesa prin ce mijloace. Se uită că taxarea suplimentară a populaţiei ameninţă alte ţinte, cum ar fi cea de creştere economică", a mai spus Ialomiţianu. Având mai puţini bani, oamenii scad consumul şi investiţiile, ceea ce frânează şi creşterea.
O primă amânare
La finele anului trecut, Executivul a decis introducerea taxei de 7 eurocenţi, de la 1 ianuarie. Potrivit estimărilor, aceasta urma să aducă la buget peste 2 miliarde de lei, în 2014. Traian Băsescu s-a opus însă măsurii, refuzând să aprobe legea bugetului pe 2014. Preşedintele a argumentat că există fonduri în plus la buget, care au fost alocate ministerului Dezvoltării, şi care au menirea de a fi folosite pentru măsuri electorale.
Or, acestea puteau înlocui veniturile aşteptate din taxa de 7 eurocenţi. În cele din urmă, premierul a anunţat că va amâna până la 1 aprilie implementarea măsurii, iar preşedintele a aprobat bugetul.

Te-ar putea interesa și: