Evenimentul Zilei > Social > Guvernul de la Budapesta varsă bani în România. Universitățile finanțate vor preda în șase orașe din țară
Guvernul de la Budapesta varsă bani în România. Universitățile finanțate vor preda în șase orașe din țară

Guvernul de la Budapesta varsă bani în România. Universitățile finanțate vor preda în șase orașe din țară

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat, sâmbătă, aplicarea unei „strategii de sprijinire a comunităților de maghiari din străinătate”. Astfel, prim-ministrul Ungariei finanțează și în anul 2021 o serie de universități care oferă cursuri în tot Bazinul Carpatic, în cadrul unui program care a început în anul 2010.

Guvernul de la Budapesta e generos. Finanțează educația, cluburile sportive, bisericile din Transilvania, unde trăiesc peste un milion de etnici maghiari. Premierul Ungariei a anunțat o serie de noi finanțări, în anul 2021, către universitățile care vor oferi cursuri în tot Bazinul Carpatic, în cadrul unui program care a debutat în anul 2010.

Ungaria anunță finanțarea universităților din Bazinul Carpatic. „Am sprijinit cu generozitate”

Un reprezentant al Ministerului pentru Inovare și Tehnologie a anunțat, sâmbătă, 7 iulie, sprijinirea universităților maghiare care oferă cursuri în Bazinul Carpatic și în anul 2021. „Cursurile joacă un rol important în strategia ţării de sprijinire a comunităţilor de etnici maghiari din străinătate”, a declarat Tamas Schanda într-un comunicat.

Oficialul a mai transmis că, „de mai mulţi ani, guvernul ungar a sprijinit cu generozitate astfel de programe de formare în cadrul unui program început în 2010”, potrivit Agerpres.

Zece universități vor preda cursuri în șase orașe din România

Potrivit sursei citate, este vorba despre un număr de zece universități care urmează să fie finanțate de către Viktor Orban, iar acestea vor oferi cursuri în:

 • Komarno (Revkomarom), Slovacia;
 • Berehove (Beregszasz), Ucraina;
 • Miercurea Ciuc (Csikszereda);
 • Oradea (Nagyvarad);
 • Odorheiu Secuiesc (Szekelyudvarhely);
 • Târgu Mureş (Marosvasarhely);
 • Sfântu Gheorghe (Sepsiszentgyorgy);
 • Ilieni (Illyefalva);
 • Subotica (Szabadka);
 • Senta (Zenta);
 • Sombor (Zombor), Voivodina, Serbia.

Sume uriașe de bani trimise de Guvernul lui Viktor Orban către Spațiul Media Transilvan

Amintim că Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a fost finanțată cu uriașa sumă de 20 de milioane de euro pe parcursul mai multor ani. Banii au fost oferiți de Guvernul maghiar de la Budapesta.

În ultimii trei ani și jumătate, până la sfârșitul lunii iunie 2021, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit de la oficialii din Ungaria granturi în valoare de 7,45 miliarde de forinți, adică aproximativ 20 milioane euro. Datorită acestor fonduri, în câțiva ani, asociația, până atunci una aflată într-un total anonimat, s-a metamorfozat și a devenit cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania. Portofoliul este unul extrem de bogat și variat.

Prin comparație, suma anuală care este livrată de Guvernul din România, minorității maghiare, este tot 5-6 milioane de euro. În anul 2020, asociația a înregistrat venituri de 18,2 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro, sumă care este obținută doar de marile televiziuni din România, pe o piață mult mai mare decât cea a comunității maghiare.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: