Premierul Ludovic Orban a confirmat că pe ordinea de zi a ședinței de Guvern există un proiect de OUG pentru reglementarea alegerilor parlamentare anticipate. El a precizat că la acest act normativ s-a lucrat împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu există o reglementare precisă în acest domeniu, ci doar prevederi constituționale care stabilesc termenul maxim în care pot fi organizate alegerile anticipate după dizolvarea Parlamentului.

Orban a mai spus că adoptarea acestei Ordonanțe se impune în contextul moțiunii de cenzură, depusă de PSD, care vizează căderea actualului Guvern.

„Trebuie să fim pregătiți să reglementăm situația care va apărea, pentru că paza bună trece primejdia rea. Dacă va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură PNL nu va vota învestirea unui alt guvern pentru a permite declanșarea anticipatelor”, a precizat Ludovic Orban.

Noua ordonanță de urgență ar urma să pună în acord termenele stabilite în Constituție în legătură cu organizarea alegerilor anticipate.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a negat speculațiile potrivit cărora Guvernul va reglementa printr-o OUG alegerea primarilor în două tururi de scrutin deoarece tocmai și-a asumat răspunderea pe o lege care are același obiect. El a subliniat că în situația în care există în derulare o procedură de angajare a răspunderii în Parlament pe o asemeneam lege, nu mai poate fi emisă o ordonanță de Urgență.

Te-ar putea interesa și: