GUVERNUl Dăncilă a BĂTUT palma cu UNGARIA. Ce le DĂM ungurilor
- Andrei Vi şan
- 5 februarie 2018, 19:33
Începând din anul 2022, mai cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.
România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat luni la Bucureşti de miniştrii de Externe din cele două ţări, Peter Szijjarto şi Teodor Meleşcanu, informează agenţia ungară de presă MTI.
"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.
Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.
"Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hubul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoducutul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei va fi finalizată", a spus Peter Szijjarto.
Ministrul ungar de Externe a mai spus că România şi Ungaria au decis că prima linie de tren de mare viteză din regiune ar trebui să facă legătura între Budapesta şi Cluj Napoca. Guvernul ungar a alocat un miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru realizarea studiului de fezabilitate cu privire la acest proiect, a informat Szijjarto, care a adăugat că Ungaria nu se opune planurilor României de a extinde această linie de tren de mare viteză până la Bucureşti.
De asemenea, Peter Szijjarto a informat că România şi Ungaria au decis ca două din cele 10 puncte temporare de trecere a frontierei să fie transformate în facilităţi permanente care să funcţioneze non-stop.