Ce se întâmplă cu gunoaiele bucureștenilor?

Ce se întâmplă cu gunoaiele bucureștenilor?

Din 1999, în partea de nord-vest a municipiului București, în continuarea cartierului Militari, la marginea comunei Chiajna, funcționează unul dintre cele 3 mari depozite de gunoi ale Capitalei, administrat de firma IRIDEX. El deservește o populație de cca. 650 – 700.000 de oameni

Teoretic, principiile de funcționare a gropii ecologice sunt simple: gunoiul este depozitat, compactat și acoperit cu pământ. În practica uzuală, odată cu aceste operațiuni, se colectează levigatul („zeama” toxică rezultată din mustirea gunoaielor) și se extrage gazul format inevitabil din fermentarea gunoiului. Toate aceste operațiuni de eliminare a gunoaielor bucureștenilor se fac în spiritul păstrării sănătăți publice, deși au și dezavantaje, ca de exemplu mirosul local neplăcut.

Depozitul funcționează după reglementările europene

La acest depozit, însă, gazele emanate de gunoi sunt captate și transformate în energie electrică, în timp ce calitatea aerului este monitorizată permanent, parte din deșeurile care intră în depozit sunt sortate, deșeurile biodegradabile sunt biostabilizate într-o instalație de compostare cu membrană semipermeabilă, iar levigatul („zeama” toxică rezultată din mustirea gunoaielor) este colectat și tratat într-o stație de epurare cu osmoză inversă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Depozitul de la Chiajna procesează zilnic circa 1.200 tone de deșeuri municipale și este singurul depozit de deșeuri din București care aplică în practică curentă recomandările cuprinse în ghidurile BAT pentru domeniul depozitelor. Toate măsurile implementate în ultimii 2-3 ani, atât din propria noastră inițiativă, cât și ca urmare a măsurilor impuse de Garda Națională de Mediu și Agenția de Protecția Mediului, au avut drept scop punerea în siguranță a depozitului și reducerea la minimum a mirosurilor și concentrațiilor de H2S (hidrogen sulfurat). În acest moment sunt implementate în activitatea curentă toate aceste măsuri, iar depozitul funcționează cu respectarea tuturor cerințelor legale și a celor mai bune tehnici disponibile”, explică reprezentanții companiei.

Anul acesta 75% din depozit se închide

Spre exemplu, una din măsurile impuse de Garda Națională de Mediu, care vizează reducerea impactului depozitului asupra factorilor de mediu, este închiderea unei părți mari din depozit (corpul compartimentelor C1, 2, 3, 4, 5) care reprezintă circa 75% din suprafața/volumul acestuia. Măsura este în curs de finalizare în acest moment.

„Până la sfârșitul acestui an, o suprafață de circa 16,5 ha va fi complet anvelopată cu materiale geosintetice de ultimă generație, care vor elimina în întregime toate posibilele emisii difuze pe această zonă. Vor rămâne în operare compartimentele 6 și 7, pe o suprafață mai mică de 6 ha, din care zona activă de descărcare, adică zona cu cele mai mari emisii posibile de mirosuri este de maxim 2500 mp, adică mai puțin de 1% din suprafață totală a depozitului”, ne spune Sorin Matei, director tehnic IRIDEX.

FOTO: Celulele de biostabilizare/compostare a deșeurilor organice

Statul amână autorizarea, dar dă amenzi

Procedura de reautorizare a depozitului a început în aprilie 2017 și după 6 luni de tergiversări și solicitări diverse, Agenția de Protecția Mediului București nu a luat încă nici măcar decizia de a emite o nouă Autorizație Integrată de Mediu, deși sunt îndeplinite, practic, absolut toate condițiile tehnice, legale și formale.

FOTO: Instalația de valorificare și ardere a gazului de depozit

Controale peste controale

În schimb, la 1 noiembrie, inspectorii de la Garda Națională de Mediu au descins la depozitul de la Chiajna-Rudeni, într- o acțiune de control „care a avut ca scop verificarea conformării operatorului la prevederile legale în vigoare. În urma verificărilor, s-a constatat că operatorul a continuat depozitarea deșeurilor pe amplasament, deși valabilitatea autorizației integrate de mediu expirase. Urmare a acestui fapt, operatorul a fost sancționat de către comisarii GNM cu amendă contravențională în valoare de 60.000 lei”, după cum arată comunicatul oficial.

Cum însă să oprești activitatea unui depozit în care ajung deșeurile menajere ale oamenilor din mai multe cartiere ale Capitalei sub pretextul „funcționarii fără autorizație valabilă”, dar în nota de constatare să precizezi ca măsură de respectat, menținerea în funcțiune a instalației de ardere gaz și a instalației de tratare levigat? Acest lucru demonstrează că inclusiv Garda de Mediu admite că încetarea tuturor activităților de pe amplasament ar putea provoca un dezastru de mediu.

„Având în vedere faptul că întreruperea activității de eliminare a deșeurilor ar fi putut duce la crearea unei situații catastrofale asupra mediului și sănătății populației din cauza cantităților mari de deșeuri care rămâneau pe străzi, din spirit civic și responsabilitate față de interesele populației, în condițiile respectării legii, societatea noastră și-a asumat riscurile de continuare a activităților”, arată reprezentanții IRIDEX.

De ce nu controlează și gropile „istorice”?

După mai mult de 2 ani de investigații și controale din partea autorităților, nici Garda Națională de Mediu și nici alte autorități nu au putut demonstra că impactul depozitului depășește limitele de siguranță pentru mediu și sănătatea umană. Mai mult decât atât, nu este demonstrată nici cauzalitatea și nici condiționalitatea directă între activitatea depozitului și reclamațiile cetățenilor din cartierul nou de blocuri de la capătul Militariului, care s-a extins exponențial, în ultimii ani. Pe parcursul anilor 2016 - 2017 autoritățile au efectuat mai multe controale la depozitul ecologic de la Chiajna, pe fondul sesizărilor multiple din partea populației privind disconfortul olfactiv. Doar că, la fața locului nu-ți trebuie mult timp ca să-ți dai seama că mirosul nu provine de la depozitul ecologic IRIDEX, ci de la deversările făcute ilegal în afară lui, în gropile de gunoi așa zis „istorice” de la Giulești Sârbi și Chiajna-Rudeni, etc, care, culmea, nu sunt nici măcar incluse în lista gropilor neconforme ale Comisiei Europene (oare de ce?). Și pe care, oricum, nimeni nu le controlează…

„Avem emisii mai mici decât limitele impuse de lege”

„Pentru a verifica eficiența măsurilor implementate, IRIDEX a efectuat mai multe campanii de măsurători de IMISII (măsurători de calitate a aerului, n.r.) suplimentare celor impuse de Autorizația Integrată de Mediu (AIM). Prin toate aceste campanii de măsurători, una dintre ele fiind făcută recent chiar cu autolaboratorul APM București, se demonstrează fără dubiu că în incinta depozitului concentrațiile de H2S se situează cu mult sub limitele stabilite prin AIM, ba chiar și sub limitele impuse de legislație pentru zonele protejate rezidențiale. Ultima campanie de măsurători a fost efectuată în noaptea de sâmbătă spre duminică (11-12.11.2017), iar rezultatele confirmă încă o dată că depozitul ecologic de deșeuri și activitățile conexe desfășurate pe amplasament nu pot fi în niciun caz sursa disconfortului reclamat de cetățeni”, ne-a arătat Sorin Matei, director tehnic IRIDEX.