Grupul de Investigaţii Politice: „Camelia Bogdan trebuie exmatriculată de la doctorat".

Grupul de Investigaţii Politice: „Camelia Bogdan trebuie exmatriculată de la doctorat". Camelia Bogdan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Grupul de Investigaţii Politice a publicat pe Facebook un text detaliat cu anii de studii doctorale ai judecătoarei Camelia Bogdan - exclusă din magistratură printr-o decizie a cinci judecători de la instanța supremă anul acesta. Potrivit acestora, Camelia Bogdan, doctorand al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, trebuia exmatriculată de la doctorat începând cu 1 octombrie 2022.

„Potrivit Regulamentului Universității București, Camelia Bogdan ar fi trebuit exmatriculată acum 2 luni de la doctorat. Camelia Bogdan este doctorand al Școlii Doctorale a Facultății de drept a Universității din București din 1 octombrie 2013.

Potrivit Regulamentului studiilor universitare de doctorat în Universitatea din București, Camelia Bogdan ar fi trebuit să susțină teza de doctorat după 3 ani, în 2016. Camelia Bogdan a beneficiat de o serie de extinderi ale perioadei programului de doctorat:

– o întrerupere de studii pe motive medicale, în perioada 1 octombrie 2016 – 1 octombrie 2017;

Ne puteți urmări și pe Google News

– o prelungire de 12 luni, în perioada 1 octombrie 2017 – 1 octombrie 2018

– o perioadă de grație de 2 ani între 1 octombrie 2018 și 1 octombrie 2020.

La finalul perioadei de grație, Camelia Bogdan ar mai fi putut beneficia de o perioadă de amânare de maxim 2 ani. Această perioadă s-a încheiat pe 1 octombrie 2022, dată la care Camelia Bogdan ar fi trebuit exmatriculată.

GIP a solicitat rectorului Universității București să comunice public exmatricularea

GIP a solicitat rectorului Universității București să comunice public dacă a exmatriculat-o pe Camelia Bogdan. Am solicitat, de asemenea, ca, în cazul în care Camelia Bogdan nu a fost încă exmatriculată să fim informați cu privire la motivul pentru care rectorul Universității București nu a luat încă această decizie.

Decizia de exmatriculare a Cameliei Bogdan este cu atât mai relevantă, cu cât fosta judecătoare a primit bani pentru finalizarea studiilor de doctorat . Spre exemplu, în declarația de avere pe care a depus-o în 2017, Camelia Bogdan a spus că a primit din partea The Rațiu Charitable Foundation suma de 2.000 de lire sterline, cu titlu de „bursă/ grant pentru Doctorat”.

Banii primiți din acest tip de donații cu sarcină trebuie restituiți de fosta judecătoare în cazul exmatriculării sale”, se arată în postarea publicată pe Facebook de Grupul de investigații politice.

Exclusă din magistratură

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost cercetată disciplinar și exclusă de două ori din magistratură. Prima sancțiune a fost dată în 2017, dar a fost anulată pe motiv că magistratul era la prima abatere. Camelia Bogdan a contestat decizia la Înalta Curte de Casație Justiție, dar recursul său a fost respins în 12 aprilie 2022.

Decizia de excludere din magistratură a venit după ce o hotărâre a judecătoarei a fost anulată, deoarece a fost considerată ilegală. Mai exact, Camelia Bogdan a decis să pună sechestru pe bunurile unor terțe persoane care nu fuseseră parte în procesul penal.

Mai mult, judecătoarea a ținut neapărat să judece dosarul pentru a pune sechestru pe bunurile unui notar public. Ea a înlocuit un judecător care era în concediu și a refuzat să îi predea dosarul când acesta a revenit în instanță. Camelia Bogdan a devenit celebră după ce l-a condamnat la zece ani de închisoare pe Dan Voiculescu.