Evenimentul Zilei > Actualitate > Grup Servicii Petroliere, executat de ANAF. Instanța a respins suspendarea executării silite
Grup Servicii Petroliere, executat de ANAF. Instanța a respins suspendarea executării silite

Grup Servicii Petroliere, executat de ANAF. Instanța a respins suspendarea executării silite

Lovitură dură pentru compania petrolieră a magnatului Gabriel Comănescu. Curtea de Apel Constanța a respins cererea de suspendare a executării silite a companiei Grup Servicii Petroliere (GSP). Decizia nu este, însă, definitivă.

Curtea de Apel Constanța a respins cererea "reclamantului" GSP de suspendare a executării silite a bunurilor companiei. "Pârâtu"l ANAF deschisese procedura de executare silită, punând sechestru pe toate activele GSP pentru a recupera, potrivit finanțiștilor, o datorie de aproape 130 milioane de lei la stat, suma care ar reprezenta neplata TVA-ului la vânzarea unor platforme petroliere.

Soluția pe scurt a instanței: “Respinge cererea de suspendare a executării Deciziei de impunere nr. F-Mc-185/23.05.2016 emisă de MFP-ANAF-DGAMC, ca nefondată. Dispune restituirea cauţiunii în sumă de 144.095,00 RON consemnată cu recipisa …la CEC Bank, către reclamant. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la CA Constanţa. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30 iunie 2016”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța începuse, în urmă cu un an și jumătate, cercetarea penală a conducerii GSP pentru evaziune fiscală, însă la scurt tip dosarul a fost clasat, neexistând în legea penală românească precizări privind plata TVA în cazul înstrăinării platformelor petroliere. În fapt, GSP ar fi vândut cu 96 milioane de dolari trei platforme de foraj marin unei companii din Malta care ar aparține tot lui Gabriel Comănescu, pentru care nu s-ar fi plătit TVA-ul în valoare de 25 milioane de dolari.