Grigore Vieru, poetul căruia îi era milă de moarte. 90 de ani de la nașterea unui simbol al iubirii pentru limbă și neam
- Viorica Șușu-Ceban
- 14 februarie 2025, 07:26

Astăzi, 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit venerabila vârstă de 90 de ani. Marele poet a fost cunoscut pentru sensibilitatea lui și pentru felul în care a scris despre iubirea pentru mamă, țară și limbă.
Grigore Vieru: Poetul care a celebrat limba, tradițiile și identitatea națională
Grigore Vieru s-a născut în 1935 în satul Pererîta, din raionul Briceni, Republica Molodova. A crescut într-o perioadă marcată de mari schimbări politice și sociale, care au influențat profund viziunea sa asupra lumii și a culturii românești.
Poezia sa a fost mereu o modalitate de a transmite iubirea de țară și de tradiție. Prin poeziile sale, a reușit să întărească legătura noastră cu identitatea noastră culturală și națională.

Grigore Vieru citind. Sursa foto: Facebook
Grigore Vieru a fost poetul căruia îi era milă de moarte
Grigore Vieru a fost poetul care nu s-a temut de moarte. Un om care a ales să își lase amprenta prin cuvintele sale, care sunt nemuritoare. Moartea nu l-a înfrânt, ci l-a făcut să scrie și mai mult despre iubirea ce rămâne dincolo de orice sfârșit.
Nu am, moarte, cu tine nimic, Eu nici măcar nu te urăsc. Cum te blestemă unii, vreau să zic. La fel cum lumina pârăsc.
Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi De-ai avea mamă şi-ar muri?! Ce-ai face tu şi cum ar fi, De-ai avea copii şi-ar muri?!
Nu am, moarte, cu tine nimic. Eu nici măcar nu te urăsc. vei fi mare tu, eu voi fi mic. Dar numai prin propria-mi viaţă trăiesc.
Nu frică. Nu teamă- Milă de tine mi-i. Că n-ai avut niciodată mamă. Că n-ai avut niciodată copii.
Moștenirea unui poet care a consacrat iubirea pentru limbă, țară și copii
De-a lungul carierei sale, Grigore Vieru a lăsat un patrimoniu literar impresionant, plin de cărți pentru copii, poezii. Dar și lucrări care explorează teme legate de identitatea națională, de iubirea față de pământul natal și față de limbă.
Marele poet a avut o mare iubire pentru copii, iar acest lucru s-a reflectat în operele sale destinate celor mici. În 1970, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, a creat celebrul Abecedar "Albinuța". O carte de căpătâi pentru numeroase generații de copii.

Grigore Vieru. Sursa foto: Wikipedia
În 1988, poetul a fost distins cu una dintre cele mai importante premii internaționale în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
După moartea sa, Grigore Vieru a fost distins post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. În semn de omagiu, mai multe școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele marelui poet.
Tragedia care a curmat o viață dedicată poeziei și limbii române
La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Poetul s-a aflat într-o stare critică, având șanse minime de supraviețuire.
În noaptea accidentului, în timp ce era transportat la spital, poetul Grigore Vieru a reuşit doar să-şi rostească propriul nume. Îi era frică, probabil, că nu va fi recunoscut sau că va fi uitat.
A încetat din viață pe data de 18 ianuarie. La exact două zile după accident, la Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Sursa foto: Elena Robu
Chiar și după plecarea lui Grigore Vieru, cuvintele sale continuă să inspire mândrie națională și iubire pentru tradițiile noastre. Moștenirea sa literară va dăinui mereu, fiind un simbol al respectului și al legăturii cu limba română.