Greva profesorilor intră în a doua săptămână. Liderii sindicatelor din Educație convocați la Ministerul Muncii pe tema viitoarei legi a salarizării
- Ionel Sclavone
- 29 mai 2023, 08:41
Greva profesorilor a intrat în cea de-a doua săptămână, în condițiile în care guvernul nu pare dispus să accepte o majorare de salarii. Negocierile au intrat într-un impas, dup ce greviștii au refuzat ultima ofertă – aceeași de zilele trecute – din partea autorităților. Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să definitiveze legea salarizării în regim de urgență, astfel încât să intre în vigoare până la 15 iulie. În acest sens, de luni urmează negocieri cu sindicatele din sistemul bugetar, primii convocați fiind profesorii.
Sindicaliștii din învățământ au anunțat că vor continua greva și în zilele următoare până vor obține majorările salariale revendicate. Anunțul a fost făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, printr-un comunicat de presă comun. Liderii celor două sindicate au respins oferta pe care le-a făcut-o guvernul, care nu vine cu nimic nou. Astfel, în condițiile în care guvernul se arată inflexibil la revendicările profesorilor, aceștia vor continua protestul.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație”, se arată în comunicat.
Mai mult, sindicaliștii acuză absența premierului Nicolae Ciucă care preferă să lase comunicarea cu profesorii aflați în grevă pe seama purtătorului său de cuvânt. Liderii celor două federații spun că au așteptat o invitație la o nouă rundă de negocieri, având în vedere gravitatea situației, însă, tot ce au primit a fost o comunicare din partea purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru
„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, au mai arătat sindicaliștii.
Profesorii cer garanții pentru salarii mai mari
Conform comunicatului, profesorii aflați în grevă cer adoptarea unui act normativ care să garanteze că salariile profesorilor debutanți vor fi la nivelul salariului mediu brut pe economie. O astfel de prevedere a fost eliminată din Legea Educației.
„Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, se mai arată în comunicat.
Eliminarea acestor prevederi din lege a dus la pierderea încrederii cadrelor didactice în intențiile bune ale coaliției de guvernare PSD – PNL. În opinia sindicaliștilor acest lucru demonstrează că politicienii aflați la putere, nu doresc să ofere salarii decente profesorilor.
„Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, se mai spune în comunicatul de presă.
Revendicările sindicatelor din Educație
Reprezentanții cadrelor didactice aflate în grevă au solicitat, la ultima discuție cu delegația guvernamentală, o majorare de salariu de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice.
În al doilea rând, aceștia au cerut emiterea unei OUG care să garanteze că, în legislație, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Acest lucru ar însemna o creștere de 60% a salariilor medii, se mai arată în comunicatul de presă.
Nicolae Ciucă a dispus urgentarea adoptării legii salarizării
Luni, 29 mai, Ministerul Muncii va demara negocieri cu sindicatele din învățământ pe noua grilă de salariazare, care va fi inclusă viitoarea lege. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii Marius Budăi să demareze dialogul cu reprezentanţii sindicatelor pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Primii chemați sunt cei din Educaţie,
„Din dispoziţia domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, începând de mâine, ministrul MunciiMarius Budăi începe dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, desigur începând cu cei ai educaţiei, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării”, a declarat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că ministrul Muncii urmează să devanseze calendarul de adoptare a viitorului act nromativ pentru ca legea să fie adoptată până la 15 iulie. Inițial, termenul de adoptare a fost stabilit pentru finalul anului. Coaliția PSD – PNL a decis să urgenteze demersurile sub presiunea sindicatelor din Educație, care au intrat deja în grevă, dar și a celorlalte organizații reprezentative ale unor categorii bugetare care și-au anunțat intenția de a protesta.
„Am anunţat zilele trecute accelerarea calendarului, devansarea sa pentru data de 15 iulie. Era fixat ca termen sfârşitul acestui an în decembrie, dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar şi pentru a câştiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care experţii Băncii Mondiale sunt aşteptaţi să îşi prezinte opinia, analizele şi viziunea cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public. (...) Este una dintre solicitările pe care liderii sindicali le-au adresat şi iată Guvernul demarează rapid, devansând inclusiv procesul de dialog pe această temă”, a explicat Dan Cărbunaru, duminică, la Palatul Victoria.