„Majoritatea celor 31 de sindicate afiliate au notificat conducerile penitenciarelor în legătură cu refuzul de a efectua ore suplimentare şi au depus sesizări împotriva ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor, acţiunea urmând a fi finalizată la 10 august 2018. Luni, 6 august 2018, începând cu ora 10,00, Federaţia participă la o nouă rundă de discuţii pe tema problemelor din penitenciare împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", se arată într-un comunicat al FSANP.

Printre lucrurile cerute de sindicalişti se numără condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante şi curente, stoparea împuternicirilor ilegale, eliminarea discriminărilor salariale şi aprobarea statului de poliţistului de penitenciar.

Totodată, din octombrie 2018, în cazul în care nu va fi asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea misiunilor în condiţii de siguranţă, angajaţii vor refuza să intre în respectivele penitenciare.