Greva din învățământ, a treia săptămână. Protestul, un joc al nervilor între profesori și guvern, sub presiunea părinților și a elevilor

Greva din învățământ, a treia săptămână. Protestul, un joc al nervilor între profesori și guvern, sub presiunea părinților și a elevilor Sursa foto: A1

Profesorii intră în cea de-a treia săptămână de grevă generală, nemulțumiți de felul în care Guvernul a ales să le soluționeze revendicările. Greviștii au solicitat un act normativ care să garanteze că acordul încheiat cu politicienii pe viitoarea grilă de salarizare va fi respectat întocmai. Coaliția de guvernare refuză să emită un astfel de act normativ și recurge la tot subterfugii pentru a-l ocoli.

Federațiile sindicatelor din Educație au solicitat Guvernului și coaliției PSD – PNL – UDMR garanții că angajamentele asumate la negocieri vor fi respectate. În principal, aceștia au solicitat emiterea unui act normativ care să reglementeze faptul că salariul profesorului debutant, în viitoarea lege a salarizării va fi „cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”. Guvernul refuză să emită o ordonanță cu un astfel de conținut și recurge la tot felul de subterfugii menite.

O astfel de prevedere, deși a fost cerută explicit de reprezentanții cadrelor didactice, nu apare în ordonanța de urgență prin care au fost acordate majorările salariale, aprobată joi. O astfel de mențiune apare doar în nota de fundamentare, iar acest lucru, spun reprezentanții PSD și PNL, ar fi suficient. Profesorii nu au încredere, însă, deoarece nota de fundamentare nu apare în Monitorul Oficial și nici nu are putere de lege.

În aceste condiții, liderii sindicatelor din Educație au anunțat că nu vor reveni la catedră de marți, 6 iunie, și vor continua greva.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, se arată în comunicatul de presă emis de Federațiile sindicale.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sindicaliștii cer schimbarea discursului politic

Prin acest document, lucrătorii din învățământ solicită politicienilor să-și schimbe discursul politic și să demonstreze că educația este prioritară pentru PSD și PNL, prin fapte, nu doar prin vorbe.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis sindicatele din Educație.

Au apărut și spărgătorii de grevă

Chiar dacă sindicatele au anunțat că greva continuă, nu toți profesorii se vor conforma. Deja există cadre didactice, cele mai multe neafiliate sindicatelor sau pensionare, care au continuat să vină la școală. Cel mai notoriu caz este al soției președintelui Klaus Iohannis, Carmen care a refuzat să se alăture colegilor săi de la liceul la care predă limba engleză.

De asemenea, conform unor informații care circulă pe anumite grupuri, anumiți părinții ar fi fost informați că de marți, 6 iunie își pot trimite copiii la școală, deoarece o parte dintre profesori revin la catedră. Este vorba, în cele mai multe cazuri, de cei care nu mai au resurse financiare ca să susțină protestul și au nevoie de salarii, chiar dacă sunt mici.

Informațiile circulă neoficial în spațiul public și nimeni nu poate spune dacă sunt reale sau nu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla marți, 6 iunie.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sindicatele acuză guvernul de răspândirea unor informații false

Sâmbătă, liderii sindicatelor l-au acuzat direct pe purtătorul de cuvânt al Guvernului că a transmis informații incorecte legate de demersurile lor. Sidicaliștii au subliniat că nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe trei ani, așa cum a transmis reprezentantul Executivului, Dan Cărbunaru.

„După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, a mai transmis Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” în comunicatul de presă.

Părinții sunt nemulțumiți de amânarea examenelor naționale

În vreme ce negocierile dintre Guvernul PSD - PNL - UDMR condus de Nicolae Ciucă și sindicatele din Educație par să fi ajuns într-un impas, părinții sunt îngrijorați de amânarea examenelor naționale. Liderul unei astfel de asociații, Iulian Cristache, spune că primeşte zilnic mesaje de la părinţii nemulțumiți de amânarea examenelor. El vorbește despre elevii care riscă să piardă admiterea la facultățile din străinătate deoarece nu au mediile încheiate. Aceștia trebuie să prezinte la înscriere dovada că au terminat clasa a 12-a sau că au trecut examenul de Bacalaureat.

„Eu vă întreb, dacă aţi fi părinte vă puteţi uita în ochii unui copil să-i spuneţi că trebuie să suporte o astfel de consecinţă pentru că sindicatele au dreptate şi că el trebuie să plătească cu viitorul carierei lui? Nu cred că un părinte poate face aşa ceva, nici măcar eu, care sunt reprezentantul unei federaţii de părinţi”, a afirmat Iulian Cristache, conform Știrile Pro TV.

Pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierea la Evaluarea Națională, urmând ca prima probă să se dea pe 19 iunie. Iar la Bacalaureat, care are tot 9 iunie ca termen de finalizare a înscrierilor, prima probă ar trebui să fie organizată pe 12 iunie.

Sursa foto: INQUAM_Photos

Greva s-a transformat într-un joc al nervilor

De altfel, se pare că exact pe presiunile părinților și elevilor aflați în pragul examenelor naționale se bazează ambele tabere, atât sindicalișii din Educație, cât și politicienii. Până în prezent, însă, guvernul pare într-un oarecare avantaj deoarece părinții și elevii își îndreaptă nemulțumirile spre profesorii care nu vor să revină la catedră.

La asta contribuie toate comunicările transmise de politicienii PSD și PNL, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, pe canalele media, în care susțin că Executivul a îndeplinit revendicările ce i-au fost înaintate, iar protestul ar fi nejustificat. Politicienii au cerut ca lucrătorii din sistemul de învățământ să revină la catedră și să înceteze proestul

De partea cealaltă, cadrele didactice, păcălite în trecut, în mai multe rânduri de aceleași partide, PSD și PNL, refuză să revină la ore fără garanții, acuzând lipsa de credibilitate a politicienilor. Refuzul guvernului de a emite un act normativ care să acopere garanțiile cerute nu face decât să le sporească suspiciunile.

În concluzie, greva generală se transformă într-un joc al nervilor, între profesorii nemulțumiți și politicieni, sub presiunea părinților și a elevilor, din care va ieși învingător cel care, în ciuda presiunilor, nu va ceda. Deja pe rețelele de socializare circulă bancuri legate de acest lucru: „Guvernul a decis să concedieze toți profesorii aflați în grevă și să-i înlocuiască cu muncitori din Nepal”.