Greșeala uriașă pe care toți o facem în Postul Crăciunului

Greșeala uriașă pe care toți o facem în Postul Crăciunului

Un nutriționist celebru din Capitală dezvăluie ce alimente trebuie evitate în timpul postului Crăciunului, dar și care sunt alimentele ce trebuie consumate în cantități moderate.

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, spune că, având în vedere că a început deja postul Crăciunului, românii ar trebui să fie atenți la ce mănâncă și să se ferească, atât cât pot, de o serie de alimente care fac mai mult rău decât bine.

„Zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment”

„În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră.

Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism”, a declarat Mihaela Bilic.

Uleiul era restricționat în post”

„Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a adăugat ea.

Legumele, cele mai bune prietene în post

Mai mult decât atât, medicul spune că mâncarea gătită ar trebui să fie de bază.

„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.

Imunitatea este strâns legată de gradul de stres

Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a mai spus Bilic.

De asemenea, medicul nutriționist spune că stresul ne determină să mâncăm dulciuri sau alimente care nu sunt sănătoase. Ea adaugă că putem mânca și dulciuri, dar în cantități mici, scrie Digi24.