Greșeala pe care toți o facem la duș! Ce parte a corpului nu o spălăm suficient de mult
- Dosofteea Lainici
- 4 iunie 2023, 08:56
Nu ne spălăm suficient de bine picioarele, susțin specialiștii americani în domeniul sănătății. Acest avertisment vine după ce experții au avertizat că infecțiile fungice, inclusiv piciorul atletului, devin din ce în ce mai frecvente la nivel mondial, pe măsură ce capătă rezistență la tratamente.
Există o parte a corpului pe care trei sferturi dintre noi nu se spală în mod regulat sub duș - totuși ne expune riscurilor pentru sănătate. Este singura parte a corpului a câte trei sferturi dintre oameni nu o spală în mod regulat atunci când fac duș. Dar oficialii din domeniul sănătății îi îndeamnă pe oameni să acorde mai multă atenție picioarelor lor și să înceapă să le spele cu săpun cel puțin o dată la două zile.
Mulți oameni evită adesea să-și spele picioarele, presupunând că apa cu săpun care le spală în mod natural la duș este suficientă. Medicii spun că îngrijirea regulată a picioarelor poate ajuta atunci când vrei să eviți infecțiile fungice - cum ar fi piciorul atletului - și problemele cu unghiile.
Există chiar și o categorie de oameni – numiti Podofobi – care sunt atât de supărați de picioare încât nu se pot uita la propriile lor, darămite să le spele. Dar, având în vedere că până la un sfert dintre oamenii din Occident sunt infectați cu “piciorul de atlet”, poate fi prudent să aveți mai multă grijă de picioarele dvs.
Spălarea picioarelor trebuie să fie completă
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor – agenția națională de sănătate a SUA – avertizează online că oamenii ar trebui să își spele picioarele o dată la două zile folosind apă și săpun, pentru a avea o igienă adecvată. De asemenea, ar trebui să se asigure că se freacă între degetele de la picioare și se usucă complet picioarele înainte de a-și pune șosete și pantofi.
Persoanele care suferă de diabet - unul din zece americani și șase la sută dintre britanici - ar trebui să își spele picioarele zilnic, a spus agenția, și să le verifice pentru răni, tăieturi și vezicule roșii. Acest lucru se datorează faptului că afecțiunea poate reduce fluxul de sânge către picioare prin îngustarea vaselor de sânge, lăsându-le la un risc mai mare de probleme la picioare.
Un sondaj realizat de marca de produse de îngrijire Dollar Shave Club a arătat că mulți oameni refuză să-și spele picioarele. Ei au descoperit că 50% dintre bărbați și femei nu le spală niciodată, în timp ce încă 25% au spus că nu o fac în fiecare zi.
Tăierea unghiilor, o dată la 6 săptămâni
Alte sugestii de la CDC pentru a îmbunătăți sănătatea picioarelor includ tăierea unghiilor de la picioare în mod regulat, aproximativ la fiecare șase până la opt săptămâni, pentru a le menține scurte. De asemenea, ei sugerează schimbarea șosetelor zilnic. Neîngrijirea corectă a picioarelor poate crește riscul de a suferi mai multe probleme în zonă.
Una dintre cele mai frecvente dintre acestea este piciorul de atlet, denumit științific tinea pedis, care este declanșată de o infecție fungică a pielii – în special între degetele de la picioare. Ciuperca poate fi luată cu ușurință de pe suprafețe calde și umede, cum ar fi vestiarele, dușurile publice și părțile laterale ale piscinelor. Odată contractată, se răspândește rapid în mediul cald și umed oferit de pantofi și șosete.
Infecția poate declanșa o senzație de mâncărime sau de arsură la nivelul picioarelor și, de asemenea, poate provoca pielea să înceapă să se decojească și să se crape. Tratamentul implică de obicei utilizarea medicamentelor antifungice, care pot fi aplicate sub formă de creme, pulberi sau spray-uri pe zona afectată.
Alte boli ale picioarelor
Alte probleme care se pot dezvolta la picioare includ infecțiile fungice ale unghiilor - care afectează 14 la sută dintre americani și până la opt la sută dintre britanici - care fac ca unghiile să devină groase, decolorate și rupte. Acest lucru poate fi declanșat prin preluarea ciupercilor din mediu care pot ajunge apoi în unghie printr-o mică rupere sau ruptură, provocând o infecție.
Oamenii care nu își spală picioarele în mod regulat pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare de a contracta vierme sau un vierme parazit. Infecția poate apărea atunci când picioarele vin în contact cu solul contaminat, unde larvele de viermi sau înfloresc, de obicei, care este umed. Când mergi desculț, larvele pot pătrunde în pielea picioarelor, în mod normal prin tălpi, și pot declanșa o infecție.
Spălarea regulată a picioarelor poate ajuta la evitarea infecției, deoarece orice ouă sau larve prezente pe acestea sunt îndepărtate rapid.