Cea mai comună greșeală pe care o facem când bem cafeaua de dimineață

Cea mai comună greșeală pe care o facem când bem cafeaua de dimineață Cafea. Sursa: Dreamstime.com

Cafeaua este printre cele mai populare băuturi de dimineață, fiind o obișnuință pentru mulți să o savureze imediat după ce se trezesc. Cu toate acestea, acest obicei poate avea mai multe dezavantaje decât beneficii pentru sănătate.

Dacă ești un iubitor de cafea de dimineață, experții recomandă să consumi un pahar de apă înainte de a savura băutura. Acest obicei este considerat benefic deoarece, în timpul somnului, corpul nostru elimină apă prin respirație și transpirație.

Prin urmare, atunci când te trezești dimineața, organismul tău este adesea într-o ușoară stare de deshidratare.

Evită să bei cafea imediat ce te-ai trezit dimineața

Bea apă imediat după ce te trezești pentru a restabili nivelul de hidratare și pentru a pregăti organismul pentru ziua care începe. Mai mult, specialiștii recomandă să aștepți cel puțin 30 de minute între trezire și momentul în care începi să bei cafeaua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această recomandare se bazează pe mecanismul cortizolului. La trezire, nivelul de cortizol în organism este cel mai ridicat. Acest hormon ne ajută să devenim mai alert și să ne pregătim pentru începutul unei noi zile.

Cortizolul joacă un rol crucial în reglarea ritmului circadian, fiind în general mai ridicat dimineața și mai scăzut seara.

Organismul se adaptează la fluctuațiile naturale ale cortizolului. Însă, introducerea unei substanțe care stimulează sistemul nervos central în acest moment poate perturba acest echilibru natural.

Cafeaua de dimineață.

Cafea. Sursa: Ariwasabi | Dreamstime.com

Cafeaua nu trebuie consumată de cei cu probleme de tensiune arterială

Consumul de cafea poate influența activitatea acestui hormon, iar în timp, persoanele pot dezvolta o toleranță la cofeină. Ca rezultat, există persoane care pot avea senzația că au nevoie de cafea imediat după trezire pentru a-și menține nivelul obișnuit de alertă.

Cafeaua poate fi problematică, în special pentru cei care se confruntă cu probleme de tensiune arterială. Această băutură poate crește tensiunea și poate fi mai dăunătoare când este consumată pe stomacul gol.

Un studiu de anul trecut arăta că cei care beau cafea dimineața vor muri mai târziu decât cei care nu o fac. Participanții la studiu care au băut între una și patru căni de cafea ușor îndulcită pe zi au avut cu 29-31% mai puține șanse de a muri în timpul studiului, potrivit datelor.

Studiile anterioare sugerează că băutorii de cafea trăiesc mai mult. Și asta deoarece au un risc mai mic de boli precum boli de inimă, cancer și diabet.