O echipă de cercetători americani face un anunț care dă speranțe celor cu tulburări erectile. Nu și celor care își doresc o schimbare de sex.
Informația, chiar dacă riscă să trezească zâmbete, ar putea avea efecte majore pentru o largă categorie de persoane în suferință. Cercetătorii de la Wake Forest Institute for Regenrative Medicine speră să poată testa pe om grefe de penisuri cultivate în laborator.
„Încercăm să obținem autorizația Agenției americane pentru produse alimentare și medicamente (FDA)”, a explicat pentru The Guardian Anthony Atala, conducătorul echipei de 300 de oameni de știință, care studiază din 1992 posibilitatea de a crea artificial, în laborator, un penis, cu scopul de a fi grefat.
Institutul californian este unul dintre liderii mondiali în medicină regenerativă. În 1999, a fost primul care a realizat cu succes un implant al unui organ uman cultivat în laborator. Era vorba de vezica urinară. șapte pacienți au beneficiat de transplantul organului respectiv.
Un alt mare succes a venit în 2008, când Atala și colegii săi au realizat penisuri pe care le-au transplantat la iepuri. „Toți cei 12 pacienți au încercat să se acupleze cu o femelă, opt au reușit să ejaculeze, iar patru au reușit să procreeze”, spune Atala.
La începutul lui 2014, echipa savantului de origine uruguayană a anunțat că între 2005 și 2008 a obținut în laborator vaginuri de ale căror implanturi au beneficiat patru adolescente (13-18 ani), toate născute cu un sindrom genetic rar, numit Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser. Folosind țesuturi vulvare de la fiecare dintre paciente, oamenii de știință au reușit să „crească” în laborator organele respective, în jurul unor structuri cilindrice în formă de vagin din materiale biodegradabile.
Dintre toate organele, penisul este cel mai greu de obținut, spune Atala. Aceasta din cauza marii sale densități de celule și complexității structurale. Este vorba de un țesut erectil spongios, care, în timpul erecției, primește semnale de la nervi și le transmite vaselor sangvine informația de a se dilata, umplând țesutul spongios cu sânge.
Echipa de cercetători speră să treacă peste toate aceste dificultăți și să obțină un penis uman funcțional până în 2020. Primii beneficiari vor fi cei suferinzi de tulburări erectile. În schimb, amatorii de schimbare de sex nu intră în vederile echipei de savanți condusă de Anthony Atala.