Grecul sforar din spatele „scandalului SIF-urilor”

Grecul sforar din spatele „scandalului SIF-urilor”

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, care și-a câștigat reputația de cel mai infl uent investitor imobiliar din România, gestionând banii milionarilor lumii, a ajuns pe mâna procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În „Scandalul SIF-urilor” s-a scris ieri o nouă pagină prin audierea de către DIICOT a unuia dintre cele mai importante nume de pe piața imobiliară, eminența cenușie care se presupune că ar fi stat în spatele unor tranzacții în care au fost implicate fonduri ale SIF-urilor. Supranumit „investitorul fără chip”, datorită discreției sale, Ioannis Papalekas este omul care, numai în 2014, a plasat în România zeci de milioane de euro cu care și-a consolidat imperiul imobiliar. Audierea acestuia continuă astăzi. De mai mulți ani, Papalekas îl are ca partener de afaceri pe Dragoș Bîlteanu(foto drepta), șeful SIF Banat – Crișana, arestat preventiv în același dosar. Firma prin care acționează Papalekas, în vârstă de numai 38 de ani, este Globalworth.

Cine este Ioannis Papalekas

Grecul Ioannis Papalekas investește de mai bine de 10 ani pe piața imobiliară de la noi. În 2004, la vârsta de 27 de ani, acesta reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci, care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 de milioane de euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane de euro.

Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Ulterior, Papalekas a știut să se înconjoare de investitori prestigioși, ajungând să atragă fonduri controlate de cei mai bogați oameni ai lumii. Moștenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogați manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piața ungară și israeliană, aceștia sunt oamenii care șiau lăsat banii pe mâna lui. El a reușit să îi convingă să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, în iulie 2013, compania sa, Globalworth, a cumpărat proprietăți în valoare de peste 360 milioane de euro, toate vizând imobile din România. Globalworth, din care Ioannis Papalekas deține 54,3%, are ca scop principal adunarea sub aceeași umbrelă a principalelor proprietăți cumpărate de Papalekas sau partenerii săi în România, de-a lungul ultimilor ani. Până acum, el a investit în această companie circa 90 de milioane de euro și s-a angajat să mai aloce încă 25 de milioane de euro în perioada următoare.

Cea mai mare tranzacție imobiliară

Legătura lui Papalekas cu Bîlteanu a devenit evidentă în 2008, odată cu afacerea UpGround, cea mai mare tranzacție imobiliară înregistrată vreodată pe piața românească, în valoare de 340 de milioane de euro. Ei au reușit să convingă un fond de investiții gestionat de Deutsche Bank să cumpere, în mai 2008, un complex imobiliar în plină dezvoltare.

Nemții de la Deutsche Bank au cumpărat două clădiri de birouri și 77,5% din ansamblul rezidențial UpGround, format din apartamente de lux. Papalekas a reinvestit o parte din banii încasați pe cele două clădiri de birouri și a devenit partenerul fondului german, cu o cotă de 22%.

Afacerea care l-a dus în vizorul DIICOT

În vara anului 2012, Papalekas și Bîlteanu au devenit proprietarii turnului de birouri Tower Center International (TCI), din zona Piața Victoriei, ca urmare a falimentării societății care deținea imobilul, cei doi fiind creditori majoritari. Înainte de listarea Globalworth, cei doi parteneri s-au înțeles ca SIF1 și SIF 4 să investească în acțiunile noii companii, potrivit referatului procurorilor. Drept urmare, SIF Banat-Crișana a investit 6,3 milioane de euro în companie, iar SIF Muntenia 4,7 milioane de lei, potrivit procurorilor. Ca răsplată, în luna februarie, compania lui Papalekas, Globalworth, a cumpărat imobilul pentru 58 de milioane de euro, din care Dragoș Bîlteanu a încasat 11,6 milioane de euro, bani cash, printr-un off-shore. În referatul procurorilor referitor la devalizarea SIF-urilor, se precizează că „la acest grup a aderat și inculpatul Papalekas Ioannis, alături de liderii grupului infracțional organizat Bîlteanu Gheorghe și El Lakis Najib (membru în Consiliul de Administrație al SIF1 n.red.)“.

Listă de cumpărături pentru 2014, în România

Numai în ultima perioada, imperiul imobiliar al lui Papalekas a crescut prin:

● achiziția primei clădiri de birouri dezvoltată de grupul suedez Skanska în România (viitorul sediu Orange România), pentru suma de 44 milioane de euro,

● a plătit încă 46 milioane de euro pe clădirea de birouri Nusco Tower.

● recent, Consiliul Concurenței a aprobat și achiziția clădirii de birouri UniCredit Tower. Sediul UniCredit va fi cumpărat de la Raul Doicescu pentru 43,3 milioane de euro euro. Globalworth a inițiat, la sfârșitul lunii martie, o acțiune de majorare de capital în valoare de 200 de milioane de euro. Din suma vizată, 112 milioane de euro au fost alocați pentru investiții viitoare, din care 94 de milioane de euro privesc proiecte imobiliare deja contractate sau a căror achiziție se află într-un stadiu avansat de negociere.

Ne puteți urmări și pe Google News