Evenimentul Zilei > Economie > Grecia se aşteaptă la un număr RECORD de turişti în acest an
Grecia se aşteaptă la un număr RECORD de turişti în acest an

Grecia se aşteaptă la un număr RECORD de turişti în acest an

Imaginea numărului mare de imigranţi sirieni cu care este asociată acum Grecia nu pare să fie o problemă pentru operatorii din turismul elen. Președintele Asociației Companiilor de Turism din Grecia, Andreas Andreadis, a declarat ieri că se așteaptă în acest an la un număr record de 25 de milioane de vizitatori, precum și la venituri suplimentare în valoare de 800 milioane de euro. Ei mizează pe atragerea turiştilor care au renunţat la Turcia, în mare parte ruşi.

De altfel, tot ieri, Ministerul Turismului din Turcia a anunţat o scădere de 10% a sosirilor de turiști în luna februarie, cel mai mare declin înregistrat în ultimul deceniu, potrivit Agepres, care citează agenţia Bloomberg. 

Grecia și Turcia concurează de multă vreme pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști, care să stimuleze astfel creșterea economică, însă în ultima perioadă industriile turistice din ambele țări au fost afectate de evenimente care au avut loc mult mai departe. 

În cazul Turciei, atentatele teroriste de la Ankara și Istanbul nu au făcut decât să agraveze interdicția impusă de președintele Vladimir Putin tour-operatorilor ruși de a mai organiza sejururi în Turcia, după înrăutățirea relațiilor dintre cele două țări. Pentru Grecia, zeci de mii de refugiați sirieni au început să ajungă pe insulele sale care constituie punctul de intrare în Europa.

Andreas Andreadis a estimat că până la 900.000 de turiști ruși vor ajunge în Grecia și vor fi responsabili pentru jumătate din veniturile suplimentare. 

Succesul depinde de reducerea valului de imigranţi

Industria turistică a fost unul dintre puținele sectoare ale economiei Greciei care a continuat să crească în timpul crizei, anul trecut numărul vizitatorilor atingând cifra record de 23,6 milioane. Potrivit Consiliului Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC), sectorul turismului este responsabil pentru 18,5% din PIB-ul Greciei, aproape dublu față de media europeană.

Președintele Asociației Companiilor de Turism din Grecia a subliniat că estimările sale sunt însă condiționate şi de reducerea fluxului de refugiați. Potrivit Agenției ONU pentru refugiați, numărul celor care ajung zilnic în Grecia a scăzut la 901 persoane în luna martie, de la aproape 2.000 în februarie.