Din câte se pare, grecii se tem de sutele de imigranți afgani care au refuzat să se întoarcă în tabără și au ocupat o casă abandonată de la marginea localității.

După protestele recente, guvernul elen a consolidat securitatea în jurul Moria și a taberei și s-a angajat să transfere aproximativ 20.000 de solicitanți de azil din Lesbos și alte două insule din Marea Egee pe continent grec. De asemenea, autoritățile de la Atena au schimbat legislația în ceea ce privește funcționarea ONG-urilor, acuzându-le pe unele dintre acestea că sunt mână în mână cu traficanții de carne vie și că îi incită pe imigranți la revoltă.

Conform legislației adoptate săptămâna trecută, sutele de ONG-uri din Grecia vor intra sub controlul strict al statului și vor avea nevoie de avize de la autorități pentru misiunile, personalul și sursele lor de finanțare. Chiar dacă în Grecia acționează 400 de organizații pro-imigranți, mai puțin de 90 de persoane sunt autorizate oficial. Potrivit surselor locale, autoritățile bănuiesc cel puțin 35 de ONG-iști de colaborare cu rețelele de traficanți turci.

Există, de asemenea. plângeri din partea localnicilor că ONG-iștii îi șantajează. “Am avut o doamnă din Moria care mi-a spus că membrii unui ONG amenințau să-i distrugă plantația de măslini dacă nu o închiriază. Ea le-a spus că aceasta a fost deja distrusă și a depus  plângere la autorități “, a declarat primarul localității Moria Ioannis Mastroyiannis.

Autoritățile elene nu au probleme numai cu imigranții și cu ONG-urile. Potrivit aljazeera,com, forțele polițienești de pe Lesbos au arestat recent șapte localnici sub acuzația că ar fi pregătit atacuri împotriva imigranților. În posesia celor șapte tineri cu vârste între 17 și 24 de ani au fost descoperite arme albe confecționate artizanal, arme care ar fi urmat să fie folosite în atacuri.

Tabăra de refugiați Moria are o capacitate de 3.000 de locuri, dar în prezent, adăpostește aproximativ 14.500 de imigranți și refugiați. Începând din vară trecută, sosirile din Turcia au crescut de la 1.846 la 10.551, conform datelor guvernamentale. În total, de la începutul anului au fost înregistrate 2.795 de intrări ilegale, în timp ce numai 85 de imigranți au fost trimiși forțat înapoi în Turcia.

Ca urmare a tensiunilor, Kostas Moutzouris, guvernatorul regional al Mării Egee de Nord, a solicitat guvernului să declare stare de urgență pe insulele Lesbos, Chios și Samos, avertizând că frustrarea crește atât în rândul imigranților, cât și al localnicilor. iar acest butoi cu pulbere e gata să explodeze.