Fostul președinte peruan Alberto Fujimori a fost grațiat

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori a fost grațiat Alberto Fujimori, fostul președinte al Peru Sursa foto. captura video

Alberto Fujimori, fostul președinte peruan închis pentru abuzuri împotriva drepturilor omului și corupție va fi eliberat din închisoare, Curtea Constituțională din Peru a restabilit grațierea fostului președinte, care i-a fost acordată în 2017.

Grațiere pentru fostul președinte al statului Peru, Alberto Fujimori. Curtea Constituțională de la Lima a restabilit o decizie din 2017, a fostului președinte de centru-dreapta Pedro Pablo Kuczynski. Acesta a dispus ca Fujimori să fie eliberat din închisoare unde își ispășește pedeapsa pentru corupție și încălcarea drepturilor omului.

Decizia de grațiere a fost anulată, ulterior, de o instanță de la Curtea Supremă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grațiere pentru un fost președinte

Curtea Constituțională de la Lima a decis să restabilească actul emis de președintele Pedro Pablo Kuczynski. Anunțul a fost făcut de președintele Curții, Francisco Morales, relatează Reuters. El a declarat că magistații instituției pe care o conduce au luat o decizie în baza căreia Alberto Fujimori va fi pus în libertate. Astfel, măsura de grațiere din anul 2017, a fost repusă în vigoare.

„Alberto Fujimori trebuie eliberat în conformitate cu decizia curții constituționale”, a spus Morales într-un interviu acordat postului de radio local RPP.

Fostul președinte peruan a fost condamnat la închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului și corupție. El a fost grațiat, în 2017, dar măsura a fost anulată anul trecut.

Alberto Fujimori, reținut în Chile

Fostul președinte al statului Peru, Alberto Fujimori urmează să beneficieze de actul de grațiere. El a fost reținut în 2005 în timpul unei vizite în Chile. El a fost extrădat în Peru în anul 2007, iar după alți doi ani a primit și o condamnare.

El execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane. Este vorba despre două masacre comise de un comando al amatei în cadrul a ceea ce a fost numit războiul împotriva terorismului.

În anul 2017, fostul președinte de centru-dreapta Pedro Pablo Kuczynski i-a acordat lui Fujimori o grațiere umanitară.

Actul de grațiere anulat de instanță

Președintele Pedro Pablo Kuczynski a emis decizia de grațiere care urma să-l pună în libertate pe Fujiori în ajunul Crăciunului din 2017. Actul de grațiere a fost un acord cu o facțiune a susținătorilor lui Fujimori din Congres, care l-a ajutat să evite demiterea.

Din acest motiv, decizia a fost anulată de un judecător al Curții Supreme din Peru. Magistratul a considerat că eliberarea lui Fujimori din pușcărie nu a fost motivată medical, ci politic.

El a considerat că prin decizia de grațiere s-a încălcat legea