Evenimentul Zilei > Actualitate > Grătarul de Paște, DELICIU sau OTRAVĂ. Ce boli riscați dacă încingeți focul prea tare
Grătarul de Paște, DELICIU sau OTRAVĂ. Ce boli riscați dacă încingeți focul prea tare

Grătarul de Paște, DELICIU sau OTRAVĂ. Ce boli riscați dacă încingeți focul prea tare

Dacă nu țineți cont de câteva reguli simple, carnea la grătar poate deveni o bombă cu ceas.

Două substanţe formate la suprafaţa cărnii lăsate prea mult pe grătar cresc riscul de cancer. Grăsimile creează fum şi duc la formarea hidrocarburilor aromatice policiclice.

Nutriţioniştii spun că orice produs gătit în jurul fumului va conţine o doză mai mică sau mai mare din această substanţă. Vestea bună este că efectul poate fi evitat, respectând câteva sfaturi simple. Grătarul, oricât de sănătos, este o masă consistentă, aşa că pregătiţi şi consumaţi porţii mici. Limitaţi-vă la bucăţi de friptură de mărimea unui pachet de cărţi de joc, jumătăţi de cârnaţi şi felii potrivite de muşchi de porc, toate servite alături de legume.

Puiul, mai sănătos ca mielul

Puiul la grătar este prima alegere a persoanelor care ţin la siluetă. Consumat însă cu tot cu pieliţă poate fi dăunător, din cauza grăsimilor saturate, asociate cu un risc cardiovascular şi colesterol mărit.

Pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale, puiul trebuie curăţat de piele înainte de a fi pus la gătit. 120 de grame de piept de pui la grătar cu crustă are peste 200 de calorii şi 8,8 g de grăsimi, faţă de cel simplu, cu 190 de calorii şi 4 grame de grăsime. Aceste sfaturi sunt valabile şi pentru carnea de vită sau porc. Alegeţi părţile cele mai slabe ale animalului şi îndepărtaţi toată grăsimea vizibilă. Sosurile şi marinatele sunt o modalitate simplă de a da cărnii savoare.

Puteţi alege între sos Worcestershire, o combinaţie de ceapă, oţet, sos de soia şi condimente indiene, Chilly, un sos picant cu ardei iuţi, pastă de tomate simplă, melasă, un sirop brun din trestie de zahăr sau binecunoscutul sos de soia. Şi legumele pot fi gătite la grătar. Crudităţile trebuie porţionate şi lăsate între 8 şi 10 minute, întorcându-le frecvent. Se pot prepara pe grătar: ceapa, porumbul, ciupercile, vânăta, dovlecelul, ardeii, dar şi mărul.

Nu uitați să îndepărtaţi părţile negre ale cărnii pregătite la grătar, pentru că acelea conţin reziduuri toxice.
 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: