Rockstar a publicat primul trailer la Grand Theft Auto VI

Rockstar a publicat primul trailer la Grand Theft Auto VI Grand Theft Auto VI, noul joc anunțat de Rockstar. Sursa Foto: Rockstar

Rockstar a publicat primul trailer la cel mai așteptat joc din ultimii ani - Grand Theft Auto VI, mult mai devreme decât data anunțată (5 decembrie, ora 16 după fusul orar al României). Trailerul dezvăluie informații semnificative despre următorul joc video care se va lansa în 2025.

Grand Theft Auto VI va sosi pe consolele next-gen, PlayStation 5 și Xbox Series X și S, în 2025. Nu este cunoscută și data lansării pentru PC.

Rockstar, compania dezvoltatoare din spatele jocurilor video de succes, ca Grand Theft Auto și Red Dead Redemption, anunțase inițial că primul trailer la un nou joc va fi public pe YouTube pe 5 decembrie, la 16 (după ora României). Dar ulterior, Rockstar a anunțat pe platforma X că va publica trailerul cu aproximativ 15 ore mai devreme decât era anunțat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trailerul a sosit și are la această oră peste 30 milioane de vizualizări și aproximativ cinci milioane de aprecieri, atingând un record pe platforma YouTube.

Our trailer has leaked so please watch the real thing on YouTube: https://t.co/T0QOBDHwBe

— Rockstar Games (@RockstarGames) December 4, 2023

Povestea și personajele din Grand Theft Auto VI?

Trailerul publicat a fost bineînțeles despre Grand Theft Auto VI, cel mai anticipat și așteptat joc video din ultimii ani de către comunitatea globală de fani, dar și de jucători ocazionali.

Videoclipul confirmă informațiile anterior scurse de hackeri de anul trecut. Acțiunea viitorului joc se va petrece în statul american ficțional Leonida, în orașul Vice City (inspirat după orașul Miami din statul american Florida).

Modul single-player al jocului va avea doi protagoniști controlabili de jucători, un personaj feminin de origine sud-americană, pe nume Lucia, și un personaj masculin pe nume Jason, amândoi jefuitori bancari de profesie.

Ce noutăți sunt anunțate?

Toate jocurile din franciza Grand Theft Auto au avut câteva elemente și mecanici în comun: jucătorii pot să controleze un personaj răufăcător pentru a fura mașini și a se plimba în voie în oraș, să fure arme, să jefuiască bănci, să comită crime și să se lupte cu forțele de ordine.

Jucătorii pot decide să urmărească povestea protagonistului, îndeplinind obiective scriptate de programatori și să înfrunte antagoniști (în principal, mafioți sau servicii secrete) mai periculoși decât ei, ajungând în postura de antierou.

Ca la fiecare joc al seriei, GTA VI aduce activități secundare, precum:

curse auto, competiții cu avioane, motociclete și bărci; jocuri de noroc; competiții de tras la țintă; întâlniri romantice; relaxarea și socializarea în cluburi, restaurante, cazinouri și baruri virtuale; plimbare în parcuri sau relaxare la plajă; hrănirea personajului cu preparate fast food ori cu băuturi alcoolice, inclusiv consumat tutun sau marijuana care este legalizată în câteva state americane; alegerea frizurii, machiaj și achiziționarea de haine; practicarea unui sport, precum tenis, înot ori practicarea de yoga; navigarea pe internetul din lumea jocului; vizionarea de reportaje de știri, filme și emisiuni inspirate din viața reală;

Dezvoltarea jocului și lunga așteptare a fanilor

Majoritatea fanilor au scris în comentarii că s-au simțit dezamăgiți să aștepte 10 ani pentru ca Rockstar să anunțe noul titlu al seriei, ultimul joc lansat al seriei fiind Grand Theft Auto V în 2013.

Dezvoltarea jocului s-a lovit de multe obstacole. Încă din 2018, publicația The Know publicase că jocul era dezvoltat în cadrul unui proiect numit Project Americas și că acțiunea se va petrece în Vice City și parțial în America de Sud, cu un personaj principal feminin.  Multiple zvonuri și informații false au fost publicate pe platformele de socializare, precum Reddit și 4Chan, privind conținutul și data de lansare a jocului.

În 2020, Kotaku a dezvăluit că jocul se va lansa treptat, inițial într-o dimensiune moderată. Alte informații susțineau că jocul va fi live-service ca Fornite, un joc popular de multiplayer dezvoltat de Epic Games, în care se desfășoară sezoane cu evenimente și tematici trecătoare. Bloomberg News a raportat că povestea jocului se va inspira după Bonnie și Clyde,  doi răufăcători care au comis fărădelegi în America anilor 1930, în  timpul marii depresiuni. Abia în 2022, Rockstar a confirmat că jocul este în dezvoltare.

Controverse, atacuri cibernetice și zvonuri

Până la publicarea trailerului, în septembrie 2022, un utilizator cunoscut ca  „teapotuberhacker”, a publciat 90 de videoclipuri cu 50 de minute de filmări din jocul aflat în dezvoltare, a scris Forbes.

Filmările au fost confirmate de conducerea Rockstar ca fiind autentice. Filmările conțineau elemente ce confirmau amplasarea poveștii în Vice City, animații, testări de mecanici, conversații dintre personaje, precum și înfățișarea protagoniștilor, Lucia și Jason, intrând într-un club de noapte și jefuind un restaurant. Hackerul a fost și autorul breșei de securitate la compania Uber. A șantajat compania Rockstar, amenințând că va publica inclusiv codul sursă pe internet.

Ulterior, hackerul, care s-a dovedit a fi un băiat de 17 ani din Oxfordshire, Marea Britanie, afiliat grupului Lapsus$ ce a spart serverele companiilor ca Microsoft, Nvidia și Samsung, a fost arestat șo închis la un centru de detenție pentru minori, fiind  supus unor investigații din partea autorităților federale din SUA.  Incidentul a deterinat companiile din industria software să fie mai vigilente cu securitatea cibernetică. Deși afacerile companiei au fost neafectate, scurgerea de materiale vidoe a avut un impact emoțional asupra personalului și a fanilor.

Originile francizei

Seria Grand Theft Auto a debutat în 1997, cu primul joc având grafică 2D. Seria a avut încă două continuări în aceeași manieră, GTA 2 și GTA London 1969. Franciza a primit critici pentru că promovează violența.

Primul joc de succes al seriei l-a reprezentat GTA III, lansat în 2001 pe PlayStation 2, cu grafică 3D și  care a avut povestea desfășurată în Liberty City (inspirat după New York City), cu un personaj care are de-a face cu mafia italiană, dar și cu Yakuza.

În 2002 a fost lansat GTA Vice City, având povestea desfășurată în Vice City (inspirat după Miami) în anul 1986, cu actorul Ray Liotta ca interpret vocal în rolul principal de personaj care se înfruntă cu clanuri de mafie și carteluri sud-americane. GTA San Andreas, desfășurat în Los Santos (Los Angeles), San Ferrero (San Francisco) și Las Venturas (Las Vegas) în anul 1992, lansat în 2004, are ca protagonisti de culoare ce se confruntă cu dificultățile unei societăți rasiste și cu lumea interlopă.

Grand Theft Auto V, jocul vândut în 190 milioane de exemplare

Grand Theft Auto V, jocul vândut în 190 milioane de exemplare. Sursa Foto: Rockstar

Grand Theft Auto V, unul dintre cele mai bine vândute jocuri video din istorie

În 2008, Rockstar a lansat Grand Theft Auto IV, cu un veteran sârb al războiului din Iugoslavia, pe nume Niko Bellic, sosit în New York în anul 2008. GTA IV a fost lăudat pentru fizica impresionantă și modul de condus.

În 2013, a fost lansat Grand Theft Auto V pe Xbox 360 și pe PlayStation 3, fiind ulterior portat pe PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S și pe PC.

Grație unei povești spectaculoase cu trei protagoniști stereotipici controlabili -Michael, Franklin și Trevor, dar și a modului Online, jocul GTA V a fost vândut în 190 milioane de exemplare, iar producătorii Rockstar și Take-Two Interactive au obținut încasări de 8 miliarde de dolari. GTA V. după Minecraft, a fost cel mai bine vândut produs media, depășind filme ca Avatar, Titanic și Avengers: Endgame.