Departamentul de Justiție al Statelor Unite pregătește o investigație împotriva Google, pentru a stabili dacă gigantul din sectorul tehnologiei a încălcat legislația în domeniul concurenței în afacerile sale online, informează Reuters

Câțiva oficiali ai diviziei antitrust a Departamentului de Justiție și ai Comisiei Federale pentru Comerț s-au întâlnit în ultimele săptămâni pentru a discuta cazul Google. Posibila investigație este o urmare a celui mai recent atac al administrației președintelui Donald Trump împotriva unei companii de tehnologie.

Acesta a acuzat companiile de media socială și Google de reducerea la tăcere a conservatorilor, pe platformele online. Posibila investigație se concentrează pe acuzațiile potrivit cărora Google a favorizat propriile sale afaceri în rezultatele căutărilor. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a spus că nu poate confirma sau nega că este luată în considerare o investigație. Reprezentanții Google nu au dorit să comenteze aceste zvonuri.

 

În 2013, în urma unei investigații a Comisiei Federale pentru Comerț, Google a acceptat să pună capăt practicii de a elimina recenziile  și alte date referitoare la propriile sale produse de pe site-urile companiilor concurente, și să permită advertiserilor să exporte date pentru evaluarea independentă a campaniilor. 

De asemenea, motorul de căutare, YouTube, evaluările, hărțile și alte afaceri, servicii oferite gratuit utilizatorilor au transformat compania într-una dintre cele mai bogate din lume în mai puțin de două decenii. Din cauza poziției dominante pe piață, Google și-a făcut inamici în sectorul tehnologiei. 

Directorul general al TripAdvisor și co-fondatorul Stephen Kaufer a salutat informația că Google ar putea fi investigată de Departamentul de Justiție. 

„TripAdvisor continuă să fie îngrijorată de practicile Google în Statele Unite și în restul lumii.”, a spus Kaufer. 

Candidatul democrat pentru alegerile prezidențiale Elizabeth Warren a cerut măsuri pentru divizarea Google, precum și a altor companii de tehnologie. Senatorul Kamala Harris este de acord cu acest punct de vedere. 

Google s-a confruntat cu mai multe investigații în străinătate. Comisia Europeană a impus companiei o amendă e 2,4 miliarde de euro (2,7 miliarde dolari), acum doi ani, pentru că și-a promovat în mod incorect propriul serviciu de comparare a produselor.