Măsura, impulsionată de o recomandare a Comisiei Australiene de Concurenţă şi Consum (ACCC), intervine într-un context de preocupări privind puterea pe care o deţin aceste companii de tehnologie pe pieţe şi influenţa asupra populaţiei prin culegerea de date cu caracter privat.

ACCC a publicat vineri 23 de sugestii, precum şi un raport final privind platformele digitale, cerut de Guvern în 2017, unde este prevăzută crearea unui birou special în cadrul instituţiei pentru „investigarea şi supravegherea problemelor de pe pieţele pe care operează aceste platforme digitale”.

„Aceste companii sunt printre cele mai puternice din lume”, a afirmat şeful Departamentului Tezaur, Josh Frydenberg, menţionând că aceste multinaţionale „trebuie să fie mai responsabile în privinţa activităţilor lor şi mai transparente”.

Camberra a subliniat, de asemenea, că platformele digitale culeg şi utilizează o mare cantitate de date cu caracter personal şi este necesară informarea consumatorilor în legătură cu datele colectate, precum şi cu cine şi cum le foloseşte.

Frydenberg a precizat că este nevoie să fie dezvoltat un cadru legal pentru a putea fi siguri că puterea acestor companii nu va fi utilizată pentru a diminua concurenţa pe piaţa media şi în publicitate, conform unui comunicat al Departamentului de Tezaur.

„Acţionarea în ceea ce priveşte legile de protecţie a consumatorului şi problemele de confidenţialitate, precum şi politicile şi legile referitoare la concurenţă vor fi vitale pentru a aborda problemele asociate cu puterea pe piaţă a platformelor digitale şi acumularea de date ale consumatorilor”, a spus preşedintele ACCC, Rod Simms, într-un comunicat.

Pe de altă parte, directorul general al Digital Industry Group -companie ce reprezintă Google, Facebook şi Twitter – Sunita Bose, a cerut Guvernului precauţie.

„Examinăm atent aceste recomandări pentru a ne asigura că nu vor atrage consecinţe neintenţionate asupra tuturor afacerilor digitale şi a alegerii de produse sigitale disponibile pentru consumatorii australieni”, a spus Bose într-un comunicat.