Google, probleme, ma?

Google, probleme, ma?

Dupa ce a pierdut dreptul de a folosi "Gmail" in doua tari, cel mai mare motor de cautare este acuzat in Australia ca induce utilizatorii in eroare.

Corporatia Google Inc. este acuzata de guvernul australian ca induce in eroare utilizatorii prin nerealizarea unei distinctii clare intre linkurile sponsorizate pe motorul sau de cautare, informeaza Bloomberg.com.

Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) a sesizat Curtea Federala de Justitie din Canberra pe motiv ca Google a incalcat legile comertului. Reprezentantii ACCC au declarat ca vor ca Google sa inceteze sa ofere rezultate la cautari in care nu diferentiaza clar publicitatea platita de rezultatele cercetarilor „spontane”.

Spre exemplu, Google este acuzat de afisarea unor linkuri ce duc la site-ul retailerului australian Trading Post Australia Pty Ltd. care contin si numele a doi rivali, sugerandu-se o relatie de afaceri intre cei trei retaileri, care de fapt nu exista.

Ne puteți urmări și pe Google News

La aceste acuzatii se adauga si acelea conform carora prin intermediul motorului de cautare Google, utilizatorii pot descarca melodii piratate si alte genuri de continut fraudat. Astfel, motorul de cautare este suspectat de incalcarea legilor privind drepturile de autor. „Acesta nu este doar un atac impotriva Google, ci unul impotriva tuturor motoarelor de cautare”, a spus Rob Shilkin, un purtator de cuvant din Sydney al Google.

Probleme in Marea Britanie si Germania

In Marea Britanie, Google a pierdut in instanta dreptul de a mai folosi numele de Gmail pentru serviciul sau gratuit de e-mail. Acesta se numeste acum Google Mail. Asta deoarece compania britanica Independent International Investment Research (IIIR) folosea denumirea Gmail inca din 2002 in cadrul platformei sale on-line de analiza oferita investitorilor, Pronet.

Tot Google Mail se numeste acum si in Germania serviciul gratuit de e-mail al Google. Aici totul a plecat de la un om de afaceri in varsta de 33 de ani, Daniel Giersch, care isi inregistrase deja denumirea de Gmail pentru propriile sale servicii pe internet, inca din 2000. Cazul a fost pierdut de Google in fata instantei germane, iar recursul facut la o instanta din Elvetia i-a fost refuzat.

PRECEDENTE Google are „cazier”

2004 - Google anunta viitorul serviciu Google Book Search, care urmeaza sa permita cautarea de texte din interiorul cartilor si intra in conflict cu organizatia Authors Guil, care acuza gigantul american de incalcarea drepturilor de autor

2005 - acordurile incheiate de Google cu diverse tari, privind filtrarea anumitor informatii, ii aduc acuzatii grave precum practicarea cenzurii

2006 - Google este acuzat de autoritatile din mai multe tari, printre care si SUA, ca refuza sa ofere informatii confidentiale despre cautarile pe care le fac utilizatorii, care ar fi putut ajuta la combaterea pirateriei sau a pornografiei pe internet

2007 - Google intra in conflict cu autoritatile chineze, dupa ce, prin intermediul programului Google Earth, a fost fotografiat un submarin militar ce face parte dintr-un proiect strict secret