Condițiile speciale ce trebuie să le întrunească candidații la funcția de președinte

Condițiile speciale ce trebuie să le întrunească candidații la funcția de președinte Președinția Republicii Moldova/Sursa foto: trm.md

Republica Moldova. Candidații la funcția de președinte al țării trebuie să întrunească mai multe condiții pentru a putea participa la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în funcția de președinte poate fi ales cetățeanul Republicii Moldova care are vârsta de 40 ani împliniți în ziua alegerilor și cunoaște limba română.

Se caută candidați cu studii superioare

CEC a precizat că, în funcția de președinte poate fi aleasă persoana care a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova, nu mai puțin de 10 ani. Candidatul trebuie să dețină studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.

Alegeri Republica Moldova

Alegeri Republica Moldova. Sursa foto: a.cec.md

Persoana nu este condamnată la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, nu are antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. Nu este privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cine poate desemna candidați la funcția de președinte

Dreptul de a desemna candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova îl au partidele politice, blocurile electorale și cetățenii care își înaintează propria candidatură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desemnarea candidaților la funcția de șef de stat se face începând cu 60 de zile înainte de data alegerilor și terminând cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile din acest an, perioada de desemnare a candidaților va începe pe 21 august curent.

De asemenea, candidatul desemnat la funcția de președinte constituie, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Acesta se înregistrează de Comisia Electorală Centrală.

Urnă de vot

Urnă de vot/Sursa foto: a.cec.md/ro

În cazul în care inițiativa vine de la cetățeni, grupul de inițiativă se constituie din cel puțin 25 și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. În termen de 3 zile de la recepționarea documentelor, Comisia verifică corectitudinea acestora. Ulterior, decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Pe 1 august curent a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Campania electorală va demara pe 20 septembrie 2024.