Evenimentul Zilei > International > Google, Facebook şi Apple, controlează TOT şi reprezintă o amenințare reală pentru mass-media digitală. Cine denunţă această situaţie
Google, Facebook şi Apple, controlează TOT şi reprezintă o amenințare reală pentru mass-media digitală. Cine denunţă această situaţie

Google, Facebook şi Apple, controlează TOT şi reprezintă o amenințare reală pentru mass-media digitală. Cine denunţă această situaţie

John Stanton, fost șef al biroului BuzzFeed News din Washington, a avertizat că industria știrilor se luptă cu supravieţuirea pe piaţă din cauza monopolului impus de Google, Facebook și Apple. Aceste companii exercită control total asupra informațiilor care vin spre consumatorii de știri şi „paralizează“ industria.

Lupta împotriva "Big Tech"

John Stanton, fost corespondent al Congresului și fostul șef al biroului BuzzFeed News din Washington, împreună cu Laura Bassett, reporter politic de aproape zece ani la HuffPost, s-au angajat să lanseze o nouă inițiativă numită "Salvați jurnalismul". Stanton a fost concediat de la BuzzFeed News împreună cu alte 200 de persoane din companie, iar Bassett și-a pierdut slujba în mod similar în ianuarie, după ce HuffPost a concediat 20 de angajați în cadrul unor reduceri mai mari la compania-mamă Verizon Media, notează buzzfeednews.

Stanton a spus că firme precum Google, Apple și Facebook monopolizează piața publicității digitale și dezmembrează ziarele tradiționale dar și punctele de vânzare digitale noi: "Cred că cea mai mare problemă este  că avem astfel de companii monopoliste care controlează toată  publicitatea".

Cum se îmbogătesc pe spinarea mass-media

Comentariile lui Stanton sosesc pe fondul unui nou studiu realizat de News Media Alliance, care a constatat că Google a realizat anul trecut aproximativ 4,7 miliarde de dolari, venituri din anunțuri plasate pe platformele de știri. Iar numărul de ziare locale şi de locuri de muncă din presă, în acelasi timp, scad într-un ritm alarmant.  

Proiectul "Save Journalism" estimează că 2.400 de jurnaliști și-au pierdut locul de muncă în 2019  și unii parlamentari au luat deja la cunoștință despre situaţia gravă, notează thehill.  Ancheta Comisiei Anticorupție a Comitetului Judiciar privind giganții tech este de așteptat să organizeze o audiere în această săptămână cu liderii industriei. Avocații implicaţi în acest demers cred că Silicon Valley este de vina pentru declinul presei.